RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Suša uništila domaće proizvođače pa je rast cijena hrane neminovan

Napisano 19.08.2015. 11:42

Izravne i neizravne posljedice višemjesečne suše u cijeloj BiH mogle bi iznositi oko milijardu maraka - procjene su to poljoprivrednika i ekonomista, koji traže od države žurne mjere da bi se spasila poljoprivredna proizvodnja.

Najveća neizravna posljedica, kako se upozorava, biti će jesenja poskupljenja i novo povećanje uvoza hrane.

Već nekoliko godina poljoprivredni prinosi u Bosni i Hercegovini su desetkovani što sušom, što poplavama.

Lipanj, srpanj i kolovoz ove godine prošli su ponegdje i bez kapi kiše, što je mnoge poljoprivrednike dovelo na sam rub propasti.

Čak ni kiša koja je padala posljednjih par dana, neće pomoći da se popravi stanje na suncem spaljenim žitnicama.

- Bavim se poljoprivredom već 60 godina. Godina nikad nije bila gora za obradu nego što je ova. Sve što smo obradili, sve je to bilo uzalud. Suša nam totalno uništi sve - priča poljoprivrednik Mato Đukić iz Domaljevca kod Šamca.

Na području Mostara temperature su se na plantažama penjale i do 45 stupnjeva, pa nije pomoglo ni zalijevanje.

- Tako da se nije moglo raditi ni razvijati iako smo velike količine vode davali. Uspjeli smo ostaviti biljku u životu, ali plodovi su ostali začahureni i sitni. Na mojoj plantaži je šteta sigurno 70 posto - rekao je vlasnik jedne od plantaža u Blagaju Hamo Badžak.

Zbrajanje štete već je počelo, One izravne će, prema tvrdnjama poljoprivrednih udruženja iznosili oko četvrtinu milijarde eura.

Neizravne štete će iznositi barem još toliko. U Federaciji Bosne i Hercegovine prve analize pokazuju da je šteta u poljoprivredi zbog suše već prešla 80 milijuna eura.


Nema komentara

Anketa

Ustavi