RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tvrtke zbog krize traže odgodu plaćanja kredita

Napisano 26.09.2013. 09:27
Tvrtke zbog krize traže odgodu plaćanja kredita

Mogućnost odgode otplate kredita (reprogramiranje) u Federaciji BiH najviše koriste privatni poduzetnici, čije je poslovanje zbog negativnih učinaka globalne financijske krize ugroženo.

Tvrtke u velikoj krizi

Iako u ništa boljoj situaciji nisu ni građani, oni su prema službenim podacima Agencije za bankarstvo Federacije BiH, takvu mogućnost tražili u gotovo zanemarivom broju slučajeva. Još 2009. godine u cilju ublažavanja negativnih učinaka globalne financijske i ekonomske krize, a vodeći računa o očuvanju stabilnosti bankarskog sektora, Federalna agencija za bankarstvo je donijela odluku o privremenim mjerama za reprogram kreditnih obveza fizičkih i pravnih osoba. Prema statističkim podacima spomenute agencije, tijekom cijele prošle godine za reprogram kreditnih obveza ukupno je primljeno 438 zahtjeva. Odobrenje o odgodi dobila su tek 388 zahtjeva u ukupnom iznosu od 73 milijuna KM ili 89 posto, što je za devet posto manje u usporedbi s 2011. godinom. Od ukupnog iznosa odobrenih reprogramiranih obveza, na pravne osobe se odnosi 71 milijun KM, a na fizičke osobe (građane) tek 2,5 milijuna KM.

Manji depoziti u bankama

To znači da su reprogramirani krediti u 2012. godini u odnosu na ukupne kredite imali udio od svega 0,69 posto (za odjel pravnih osoba u odnosu na portfelj pravnih osoba ovaj postotak iznosi 1,26 posto, dok je za sektor stanovništva 0,05 posto). Iz navedenih podataka može se zaključiti da je i po broju i po iznosu reprogramiranih kreditnih obveza rezultat relativno skroman, ako se to uspoređuje i s ukupnim kreditnim portfeljem i po sektorima za pravne i fizičke osobe. I depoziti koje su javna poduzeća držala u komercijalnim bankama i koji se mjere u stotinama milijuna maraka, posljednje dvije godine su drastično smanjeni. Milijuni su povučeni po odluci Vlade Federacije BiH.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi