RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U sljedećih godinu dana u Ljubuškom 10 destilerija za preradu smilja

Napisano 08.08.2016. 19:02

Do kolovoza iduće godine Ljubuški bi mogao imati čak desetak destilerija za preradu ljekovitog bilja. Naime, već ove godine se pojavio problem s otkupom smilja. Budući da su zasađene ogromne površine ove ljekovite biljke, postojeće destilerije, zbog malih kapaciteta, nisu mogle obraditi svu zelenu masu koja je stigla na rod, piše Večernji list BiH. Kako se već na jesen očekuje još veći prinos ove ljekovite biljke, a na najvećem broju plantaža pravi urod će biti tek u lipnju i srpnju dogodine, nove destilerije su neizbježne. Tog mišljenja je i načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić.

 

Mali kapaciteti

“Prilikom prošle berbe u lipnju i srpnju se s jednom manjom količinom sirovine pokazalo koliko nedostaje postrojenja za preradu, što je izazvalo zbrku među plantažerima te napravilo velike probleme otkupljivačima”, kaže Barbarić. Dodaje kako je tijekom ove sezone na prostoru općine Ljubuški otkupljeno oko 600-700 tona smilja. Otkupljivači su i s ovom količinom imali probleme u preradi, što jasno pokazuje kako treba povećavati kapacitete za preradu.

“Svatko tko sadi 20, 30 hektara i više smilja mora imati svoje postrojenje za destilaciju. Znajući tko je sve uzimao koncesije i koje su površine zemljišta uzete, uvjeren sam da ćemo u ovo vrijeme iduće godine imati bar desetak destilerija”, kazao je Barbarić. Inače, Općina Ljubuški je do sada pod koncesiju dodijelila više od 1200 hektara zemljišta. Samo za plantaže smilja dodijeljeno je 600 hektara zemljišta, a zahtjevi za dodjelu svakodnevno pristižu.

 

Raskid ugovora

“Najviše zahtjeva je za zemljišta u Cernu, Bijači, Miletini, Zvirićima, a tu su ujedno i najviše površine zemljišta koje može biti dano pod koncesiju”, kaže Barbarić. Inače, Općina Ljubuški je s praksom dodijele koncesije na poljoprivredno zemljište krenula još prije šest godina. “U početku su to bili zahtjevi za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u svrhu podizanja tzv. trajnih nasada, vinove loze i maslina. Tu smo dali nekih 500 hektara na koncesiju”, kaže Barbarić.

Dodaje kako je s određenim koncesionarima općina morala raskinuti ugovor zbog nepoštovanja istoga. Radi se o 120 hektara zemljišta.

Prema trenutačnoj situaciji, ugovor će se vjerojatno morati raskinuti i za još 100 hektara. Barbarić ističe kako je zbog izbora dodjela koncesija za ovu godinu završena. “Budući da nam predstoje izbori, objektivno prva radna sjednica novog Općinskog vijeća će biti održana krajem prosinca i tu treba vidjeti njihov stav kad su u pitanju koncesije”, zaključio je Barbarić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi