RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uzgajivači se udružuju: Cijena otkupa smilja neće ići ispod 5 KM!

Napisano 26.06.2016. 15:56

Na redakcijski mail ABCportala stiglo je jedno priopćenje koje prenosimo u cijelosti. Naime, radi se o nezadovoljnim uzgajivačima smilja koji su krenuli sa formiranjem udruge kako bi se zaštitili od otkupljivača za koje tvrde da smilje otkupljuju ispod cijene. Udruga se formira na prostoru općine Grude sa namjerom da poveže sve uzgajivače i tako zaštite svoje urode od niskih cijena otkupljivača.

-Poštovani molimo Vas da objavite ovaj članak da se čuje i glas nas koji smo krenuli u proizvodnju smilja, nas malih i srednjih proizvođača smilja (do 2 hektara), nas koji smo većinom posudili novac i krenuli u ovaj posao. Većina nas je krenula u ovaj posao ne da se obogatimo već da prehranimo svoju obitelj, te da zaustavimo trend odlaska u europske zemlje.

Iako je cijena eteričnog ulja od smilja u laganom, ali stalnom rastu (preko 3.000 KM), cijena smilja koju su formirali veliki otkupljivači 3 KM. Kampanju za velike otkupljivače, a na štetu proizvođača smilja započela je prije par mjeseci najčitanija dnevna tiskovina na hrvatskom jeziku.

Nitko nas nije pitao niti konzultirao što mi mali i srednji proizvođači mislimo o navedenoj cijeni.

Sadnja smilja u Hercegovini je u stalnom rastu i prema podacima koje imamo odnosno naša pretpostavka je da je preko 1.000 hektara zemljišta pod nasadima smilja.

Prije nekoliko dana u Grudama smo održali inicijativni sastanak malih i srednjih proizvođača smilja i uskoro ćemo u javnost izići s konačnim prijedlogom cijene smilje prema otkupljivačima, ali smo se složili da otkupna cijena smilja ne smije ići ispod 5 KM. Na sastanku su pojedinci opravdano 'prozvali' medije koji u ime velikih otkupljivača objavljuju naručene članke o otkupnoj cijeni smilja od 3 KM.

Pozivamo proizvođače smilja da ne nasjedaju na medijske špekulacije i da ne dopuste da se ucjenjuju cijenom smilja koja iznosi 3 KM jer je cijena eteričnog ulja od smilja u stalnom porastu, kao i potražnja. Također je istaknuto da je u istočnoj Hercegovini cijena smilja 4 i više KM. (http://ba.seebiz.eu/hercegovina-smilje-i-lavanda-prilika-za-brzu-zaradu/ar-137003/)

Mali i srednji proizvođači smilja


Nema komentara

Anketa

Ustavi