RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Val poskupljenja robe iz Hrvatske u BiH

Napisano 12.11.2013. 10:09
Val poskupljenja robe iz Hrvatske u BiH

MOSTAR– Večernji list piše kako je ulaskom Hrvatske u EU došlo do znatnog poskupljanje roba koje iz te zemlje dolaze u BiH.  Prije svega razlika u cijenama odnosi se na poskupljenje roba uglavnom životinjskog podrijetla.

Po dostupnim podatcima u prosjeku je po paketu od deset litara mlijeka došlo do poskupljenja od oko dvije marke. Nešto veće su cijene mesnih proizvoda koji stižu iz Hrvatske, ali i mesnih prerađevina.

- Do rasta cijena došlo je očito kada su se potrošile zalihe određenih roba koje su uvezene nakon 1. srpnja, a koje su se u mjesecima prije promjene tog režima masovno uvozile. O tome svjedoče i podatci Uprave za neizravno oporezivanje o značajnom porastu uvoza i prihoda, a onda i dramatičnom višemjesečnom padu roba iz Hrvatske. Zbog dodatnih problema koji još uvijek nisu riješeni s obzirom na primjenu veterinarskih propisa za države članice EU-a, u trgovačkim lancima u BiH dolazi do povremenih nestašica određenih roba. Najčešći je to slučaj s PIK-ovim proizvodima koji su postali na izvjestan način žrtva čudnih odluka vlasti, dok su se neki drugi proizvođači poput Gavrilovića prilagodili novim uvjetima seleći dio svojih pogona u BiH. Naime, vlasti BiH su nakon ulaska Hrvatske u EU kao svojevrsnu protumjeru zaustavljanju izvoza mlijeka s područja ove zemlje započele primjenu veterinarskih standarda vezanih uz posjedovanje posebnih dozvola kod izvoznih skladišta - piše "Večernjak".

List navodi kako su zemlje članice EU-a u pregovorima zatražile da Hrvatska prema BiH zadrži sadašnji režim, kao i da se po mogućnosti taj režim proširi i na ostale zemlje članice EU-a u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 Kao posljedice svega ovoga novidi se kako su 10% skuplje robe životinjskog podrijetla u BiH nakon ulaska Hrvatske u EU, dok je 7,3% manje uvezeno roba iz RH u BiH, a istodobno pad iz BiH povećan za 10,3%. Istodobno raste robna razmjena sa Srbijom, navodi "Večernjak".

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi