RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Violeta Grude: U prvih šest mjeseci 2010. izvoz povećan za 12 posto, na 9,6 milijuna maraka

Napisano 05.07.2010. 12:33

Violeta je počela ubirati plodove povećanja proizvodnog asortimana i agresivne marketinške kampanje u koju je krenula lani. Već u prvih šest mjeseci povećala je izvoz za 12 posto, na 9,6 milijuna maraka, potvrdio je u razgovoru za "Dnevni avaz" vlasnik kompanije Petar Ćorluka.

Niže cijene

- To jesu pomaci, ali su načinjeni mnogim gratis-akcijama i sniženjem cijena većine proizvoda. Dakle, mi jesmo povećali produktivnosti, ali smo smanjili troškove, i trenutno radimo po nižim cijenama. To je bilo neophodno da postignemo ove rezultate - ističe Ćorluka.

On procjenjuje da će druga polovina 2010. godine za ovu kompaniju iz Gruda proteći u kontiniranom rastu izvoza.

Ćorluka podsjeća kako smo još u dubokoj recesiji i da se zbog toga velike izvozno orijentirane kompanije moraju odreći i dijela zarade da bi opstale na tržištu.

Violeta, čija je osnovna djelatnost proizvodnja higijenskih proizvoda, izvozi u Hrvatsku, gdje je napravila najveći pomak, te Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Italiju, Nizozemsku i Njemačku. Ali šta je s domaćim tržištem?

Stabilan udio

- U BiH smo stabilni, već duže vrijeme imamo iste udjele na tržištu. Međutim, potrošnja nešto opada. Mi smo već naručili nove strojeve za proizvodnju pelena, jer želimo biti bolji od konkurencije. A to možemo samo ako investiramo u nove tehnologije i proizvode kao što su, recimo, vlažne maramice. Dakako, proširujemo proizvodnju, tražimo nove kupce, nova tržišta. To je naša stalna orijentacija kako bismo mogli zapošljavati nove ljude - kaže Ćorluka.

Prema njegovim riječima, kompanije s aspiracijom da budu vodeće u svojoj privrednoj grani teško mogu opstati samo na domaćem tržištu. Čak navodi da svoju vrijednost imaju samo firme koje su se dokazale u inozemstvu.

Čekaju dozvolu za tvornicu kod Livna

Prvi čovjek Violete ističe kako su sve pripremili za gradnju nove tvornice kod Livna, ali da još čekaju dozvolu od Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Ćorluka najavljuje i nove pomake u brendiranju Violetinih proizvoda.


Nema komentara

Anketa

Ustavi