RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vjetroelektrane u Travniku, Jajcu, Dobretićima?

Napisano 04.12.2014. 13:29

Ministarstvo gospodarstva Srednjobosanske županije objavilo je ovih dana Poziv na javni natječaj za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za pretvaranje energije vjetra u električnu energiju, odnosnu gradnju vjetroelektrane na lokacijama Ranča–Dobretići-Vitovlje Malo, u općinama Travnik, Jajce i Dobretići.

Investitorima koji pokažu interes za ulaganje u gradnju vjetroelektrana na spomenutim lokalitetima nudi se mogućnost gradnje vjetroelektrana snage 200 MW, a koncesija će najpovoljnijih ponuđačima biti dodijeljena na razdoblje od 30 godina.

Pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju pravne osobe registrirane u skladu sa posebnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, za obavljanje djelatnosti koja je predmet javnog poziva, te imaju odgovarajuće stručnjake i opremu.

Po dobivanju koncesije, koncesionar je obvezan izmjeriti potencijal vjetra, te potom projektirati i izgraditi vjetroelektranu. Prije toga obvezan je riješiti imovinsko pravne odnose te pribavit sve zakonom propisane dozvole i suglasnosti za obavljanje djelatnosti pretvaranje energije vjetra u električnu energiju. Naknada za koncesiju je 1,5 posto ukupne vrijednosti proizvedene energije, stoji u tekstu Javnog poziva.

Među dokumentima koje trebaju zainteresiranu za dodjelu koncesije je i izjava ponuđača kako nije bio neuspješan u izvršavanju ugovora o koncesiji u protekle tri godine, a već postojeći korisnici koncesija u SBŽ dužni su dostaviti i potvrdu županijskog ministarstva financija o redovitom plaćanju naknade za koncesiju. Važno je i da tvrtke koje se jave na Natječaj imaju najmanje jedan izgrađen objekt na teritoriji FBiH za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u posljednje tri godine.

Artinfo.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi