RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vrata njemačkog tržišta otvorena za bh. gospodarstvenike

Napisano 18.10.2013. 09:44
Vrata njemačkog tržišta otvorena za bh. gospodarstvenike

Sva poduzeća iz Bosne i Hercegovine koja mogu ponuditi konkurentne gotove, polugotove proizvode ili usluge, mogu naći svoje mjesto na njemačkom tržištu. Za poduzeće koje želi da bude aktivno na njemačkom tržištu, izazov je proaktivno djelovati i naći partnera u Njemačkoj te imati jasne ciljeve šta želi uraditi.

Kazao je to za "Dnevni avaz" Alexander Maerdian iz predstavništva Njemačke gospodarske komore u BiH, govoreći o aktivnostima "ProCredit banke", koja, u suradnji s ovim predstavništvom, u bh. gradovima za članove bankine poslovne mreže održava prezentacije pod nazivom "Ulazak bh. poduzeća na njemačko tržište".

Cilj je da se klijentima banke približe njemačko tržište i mogućnosti koje ono nudi. Govoreći konretnije o ovoj šansi za biznismene, Maja Mehmedović, izvršna direktorica "ProCredit banke", kazala je da su firme u BiH već kreirale određeni izvozni kapacitet te da definitivno postoji potencijal.

"Odziv bh. firmi, a ujedno i klijenata "ProCredit banke", veoma je dobar, tako da možemo potvrditi da interes za direktnom suradnjom s Njemačkom postoji", kazala  je Mehmedović.

Dodala je da je nekoliko proizvodnih firmi već ostvarilo i direktan kontakt s ovim predstavništvom radi istraživanja mogućnosti ulaska na njemačko tržište, bilo da se radi o izvozu sirovina, polugotovih ili gotovih proizvoda te pronalasku partnera.

Upitana koji profil kompanija "UniCredit banka" u ovom projektu preferira, Mehmedović kaže da su fokusirani na mala i srednja poduzeća.

"Mi vjerujemo da mala i srednja preduzeća imaju najveći kapacitet da kreiraju radna mjesta u zemlji i podrže napredak ekonomije. Vodeći se prezentacijom, statistike pokazuju da se na njemačko tržište uvozi dosta tekstilnih proizvoda, sirovina, metalskih proizvoda, mašina, motornih dijelova iz ostatka svijeta. Evidentno je da BiH ima dosta veliki potencijal", zaključila je Mehmedović.

"Do sada mnogo firmi radi preko posrednika koji se nalaze u drugim zemljama, npr. u Sloveniji, tako da statistike pokazuju da je Njemačka važan izvozni partner za BiH. No, ako bi firme poslovale direktno s njemačkim tržištem, ovaj procent bi bio još izraženiji" kazala je Mehmedović.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi