RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vrijednost projekta više od mil. KM, a financiran je iz IPA fonda EU

Napisano 30.10.2013. 12:22
Vrijednost projekta više od mil. KM, a financiran je iz IPA fonda EU

Projekt prekogranične suradnje potpore malom i srednjem gospodarstvu za pokretanje razvoja poljoprivrede vrijedan više od milijun maraka povezuje BiH i RH kroz projekt pod imenom “Zelena oaza”. HKD “Napredak“ Sarajevo i Zaklada “Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga” s bh. strane i SŠ “Matija Antun Reljković” Slavonski Brod sa strane RH partneri su projekta. Projekt će se provoditi sredstvima Europske unije čija vrijednost prelazi milijun KM.

Zelena oaza

- Ekološka poljoprivreda mogla bi biti spasonosni model za ozdravljenje zapuštenih i ruralnih sredina, kao i oživljavanje sitnih obiteljskih gospodarstava, čulo se tijekom održavanja edukacije o ekološkoj proizvodnji u sklopu projekta “Zelena oaza“ u dvorani “Otvorene kuće“ u Garevcu kraj Modriče, povratničkom Centru koji je HKD Napredak otvorio na posavskom području kako bi animirao na povratak i bio od pomoći onima koji su se vratili. Projektom 7000 sadnica voćaka koji su ove godine već imali značajniju berbu “Otvorena kuća“ pokazala je smjer održivog razvoja. Educirati zainteresirane poljoprivrednike toga kraja za ekološku proizvodnju, nastavak je započetog projekta. Prof. Ivica Kisić sa Sveučilišta Zagreb tvrdi kako je Posavina idealna za ekoproizvodnju jer na tom garevačkom dijelu 15-ak godina nije bilo nikakve proizvodnje pa su stvoreni optimalni uvjeti. - Osim zdrave hrane i oživljavanja domaće proizvodnje ekološkom proizvodnjom zaustavio bi se uvoz sumnjive hrane na domaće tržište. GMO je totalno nešto novo. Smatram da čovjek nije dorastao tome, igra se s prirodom, zaključuje prof. Kisić.

Ekoproizvodnja


Koordinator projekta “Zelena oaza” Nenad Krišto smatra da je upravo cilj projekta povratnicima koji se bave ekološkom proizvodnjom dati pravodobne informacije o svim proizvodnjama, educirati ih i usmjeriti osobito prema ekološkoj proizvodnji. Tijekom predavanja u Garevcu svi su se složili, i stručnjaci agrara ali i povratnici, ovo je spasonosni model ozdravljenja posavskih povratničkih područja i njenog uništenog gospodarstva.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi