RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vrijeme je za otkup maline i smilja a poljoprivrednici nemaju prave informacije o cijenama

Napisano 23.06.2016. 14:04

Pogodni klimatski uvjeti u Bosni za uzgoj malina a u Hercegovini za plantaže smilja, relativno mala ulaganja, a dosadašnja dobra otkupna cijena i u konačnici zarada doveli su do toga da je sve više podignutih malinjaka i plantaža smilja širom Bosne i Hercegovine. Prateći te trendove, sve je veći broj hladnjača i tvrtki za otkup maline kao i destilerija za preradu smilja u Hercegovini. Naravno radi se o privatnom poduzetništvu bez ikakve pomoći države koja još uvijek ne prepoznaje dovoljno nekoliko dobrih šansi za veliki uzlet poljoprivrede od koje bi mnogi mogli dobro živjeti…

Ovih dana u Bosni će krenuti berba i otkup maline kao što će i u Hercegovini krenuti otkup količina smilja. 'Nervoza' je na vrhuncu jer uzgajivači nemaju pravu informaciju o cijenama po kilogramu. Posljednjih dana kruže različite informacije o tome, a jedna od njih unosi nemir među malinare - cijena maline je oko dvije marke po kilogramu, što je skoro duplo manje nego prošle godine. Međutim, svi se nadaju da je riječ o netočnoj informaciji.

Muhamed Palačkić, vlasnik tvrtke Heko koja je je jedan od najvećih otkupljivača maline u BiH upozorava da je malina burzovna roba i da će cijene biti poznate tek polovicom berbe. Cijenu maline diktira cijena na tržištu Europe, odnosno cijena po kojoj otkupljivači iz BiH malinu prodaju na europskom tržištu. Inače tvrtka Heko će od 2.000 kooperanta ove godine otkupiti između 3.500 i 4.500 tona maline.

Ova godina nije ni izbliza dobra za malinare kao prošla. Prvo je poskupio repromaterijal, zatim su kišno vrijeme i kasni mrazevi smanjili prinose maline. Pretpostavlja se da je prinos smanjen za oko 40 posto. S druge strane, smanjena je i kvaliteta maline jer je kiša smanjila šećer što je također otežavajuća okolnost za uzgajivače. U susjednoj Srbiji, koja je jedan od najvećih europskih proizvođača maline, tržište je nešto urednije. Predstavnici Asocijacije poljoprivrednih proizvođača maline Srbije donijeli su odluku da akontacijska cijena za ovogodišnji rod maline ne bude ispod 2,30 eura pa se bh poljoprivrednici s pravom pitaju koje je to tržište i gdje oni prodaju svoje maline. Naravno, tu se vidi briga države oko svojeg brenda što malina u Srbiji i jeste dok BiH izgleda ima važnijeg posla od malinarstva ili smilja.

Hercegovinu ovih dana također očekuje žetva smilja a informacije oko cijena izazivaju polemike među plantažerima ali i manjim uzgajivačima. Cjenovni probni baloni su već od prije pušteni 'van' pa ostaje da se vidi kolika će stvarna cijena biti isplaćena smiljarima. Prošli otkup smilja po kilogramu radio se po cijeni od 5 KM, a čini se da bi s tom cijenom i ove godine većina uzgajivača bila zadovoljna. Isto tako otkupljivači napominju da cijena ne ovisi o njima već od potražnje za eteričnim uljima na tržištu, saznaje ABCportal.info. Što se tiče samog ovogodišnjeg uroda smilja u Hercegovini može se reći da je više nego dobar s tim da treba napomenuti da će mnoge zasađene površine za koji dan po prvi put bilježiti urod smilja. Otkupljivači tvrde da žele otkupiti sve količine smilja no po kojoj cijeni još uvijek ostaje nepoznanica, barem za još nekoliko dana.


Nema komentara

Anketa

Ustavi