RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

WSJ: Europljani masovno povlače novac iz banaka

Napisano 23.11.2011. 14:24

BANKARSKOM sektoru u Europi prijeti novi šok, nakon što su  kompanije i štediše u problematičnim zemljama eurozone zadnjih tjedana povukli milijarde eura depozita iz banaka, piše danas Wall Street Journal.

Brojne talijanske i španjolske banke nedavno su objavile smanjenje sredstava na depozitima velikih korporacija i drugih institucionalnih klijenata, i to tempom koji se mjeri u dvoznamenkastim postocima.

Depozitna baza španjolskih banaka u trećem kvartalu 2011. smanjena je za 48 milijardi eura, objavila je španjolska središnja banka. Domino-efektom, povećale su se i pozajmice bankama iz Europske središnje banke, na rekordnu razinu od 2009. godine.

Banke u zemljama poput Španjolske, Italije i Portugala pokušavaju zadržati klijente i privući nove rekordno visokim kamatama na depozite, no time povećavaju i cijenu vlastitih transakcija.

Tako je u Italiji samo u rujnu kamata na depozite porasla na 2,6 posto, gotovo dvostruko više od kamate koja se nudila početkom ove godine.

Bankarski sektor, osim masovnog povlačenja depozita, ugrožen je i zbog činjenice da europskim bankama dogodine dolaze na naplatu obveznice u vrijednosti od 800 milijardi eura.

Diskusija na forumu: WSJ- Europljani povlače novac iz banaka


Nema komentara

Anketa

Ustavi