RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za projekte međugranične suradnje velike mogućnosti

Napisano 17.10.2013. 11:35
Za projekte međugranične suradnje velike mogućnosti

U cilju dogovaranja partnerstava za nove projekte za koje se žele zajednički prijaviti za prekograničnu suradnju u okviru mogućnosti financiranja iz IPA programa, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Vladu PŽ u Orašju posjetili su profesori s Poljoprivrednog fakulteta osječkog Sveučilišta.

Priprema projekata


Osječko izaslanstvo predvodila je doc. dr. sc. Snježana Tolić sa Zavoda za Agroekonomiku koja je među vodećim stručnjacima regije za pripremu projekata prema Europskoj uniji iz oblasti agrara. Dr. Tolić je izrazila želju da s timom profesora svoje iskustvo prenese i na područje Posavske županije, a ministar Mato Brkić izrazio je spremnost prihvaćanja takve suradnje. U cilju jačanja poljoprivrednog smjera, suradnja na izradi jednog od tih projekata već je uspostavljena sa Srednjom strukovnom školom u Orašju, a ostali projekti odnose se na kadrovsko jačanje u oblasti ekoproizvodnje. Uspostavljenom suradnjom Poljoprivrednog fakulteta Osijek i Posavske županije želi se postići educiranost visokoobrazovanih kadrova kako bi bili spremni za izradu projekata.

Unaprijediti suradnju

- Već smo imali preliminarne razgovore vezano uz naše projekte i suradnju s Posavskom županijom. Želimo unaprijediti suradnju na razvoju ljudskih kapaciteta i obučiti stručne osobe za pisanje projekata kako bi na vrijeme bili pripremljeni za prijave prema predpristupnim fondovima EU i prenijeti svoja iskustva i znanja u toj oblasti.

Radi se o projektu ustroja savjetodavne potporne mreže za ukupni razvoj ovog područja. Mreža u kojoj ćemo imati stručnjake osposobljene za savjetodavne usluge za ekonomiju, za poljoprivredu, za sve ono što je novo, a posebno za pripremu za pisanje projekata za EU. S obzirom da Posavina ima mogućnost suradnje u prekograničnim projektima, smatram da je to velika prilika za ovo područje, naglasila je dr. Snježana Tolić.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi