RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zakucavanje: BiH se zadužila 6 milijardi više od limita!

Napisano 11.09.2013. 13:08
Zakucavanje: BiH se zadužila 6 milijardi više od limita!

Bosna i Hercegovina trenutno je zadužena oko 8 milijardi maraka, iako je gornja granica zaduženosti 2 milijarde. Od tog iznosa, 4,6 milijardi duguje Republika Srpska, a Federacija BiH 4,3 milijarde KM.

Zadužuje se BiH, zadužuju se entiteti, županije, općine, gradovi, poduzeća i sami građani. Ne pita se kolike su kamate, koliko već duguju i kako će to vratiti. Zaduženja se ubrzano nastavljaju, a ukupan vanjski i unutarnji dug BiH sada je već teško proračunati, piše današnji "Večernji list".

Što je najgore, samo 10 posto zaduženja odnosi se na stimuliranje gospodarskog razvoja, dok je ostatak namijenjen pokrivanju proračunskih deficita, odnosno javnoj potrošnji glomazne administracije.

Ekonomski analitičar, prof.dr. Aleksa Milojević, govoreći o zaduženim, a nerazvijenim zemljama, kaže kako je kod takvih zemalja prava ekonomska mjera da dug ne može biti veći od trećine izvoza.

"BiH sada ima oko 6 milijardi izvoza, a to znači da je gornja granica naše zaduženosti 2 milijarde. BiH je već zadužena oko 8 milijardi, što znači da smo mi u dužničkom ropstvu, samo nam to još nitko nije rekao. Naravno, ova vlast nikada neće ni reći, nego ćemo to platiti velikom cijenom, produbljenim siromaštvom, i vjerojatno propadanjem u kolonijalno ropstvo", smatra Milojević.

Ekonomist i političar, prof.dr. Mladen Ivanić objašnjava zašto Republika Srpska duguje 4,6, a Federacija BiH, s dvostruko više stanovnika "samo" 4,3 milijarde maraka.

"To je tako zato što je ova vlast vodila neodgovornu politiku. Ona je, nakon što je potrošila 1,5 milijardi maraka od privatizacije Telekoma, uspjela još uz to povećati vanjski dug. To je, izgleda, uspjelo samo Republici Srpskoj i to je posljedica jedne neodgovorne politike koja vodi potpunom ekonomskom kolapsu RS-a", ističe Ivanić.

Projekt-menadžer Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran smatra kako bit problema duga, BiH, ali i svake druge zemlje, jest zašto se taj dug koristi i koliko je on održiv, odnosno koliko se može servisirati.

"A to je ključni problem BiH, koja ni prije nije bila u stanju održivo servisirati taj dug u potpunosti, već se morala zaduživati iznova kako bi vratila dospjele kamate i rate. Najlakše je zadužiti se kod MMF-a. Preživjeti do sljedećih izbora, pričati kako smo umjereno zaduženi", ističe Gavran.

Gavran smatra kako je suočavanje sa stvarnošću put kojim bi trebalo ići, a to je postupni prestanak novih zaduživanja, korištenje novca za produktivne stvari, korištenje besplatnog novca kao što su sredstva EU-a, "koja nam se uskraćuju zbog naših pogrešaka".

Bljesak


Nema komentara

Anketa

Ustavi