RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zanat star 5 tkalja

Napisano 24.05.2010. 15:21

Cmiljka Pavlović ( 55 ) iz Vukićevaca kod Jajca jedina je u Jajcu i okolici koja se bavi ručnim tkanjem. Vještinu ovog zanata, starog više od 5.000 godina, naučila je, kao trinaestogodišnja djevojčica, od svoje majke Lucije Marušić, Lucija od svoje majke Anđe Cvitić, i tako redom stotinama godina unazad.
Cmiljka tka na tkalačkom stanu ( razboju ) koji je njen otac napravio prije šezdeset godina. Razboj je bio oštećen u zadnjem ratu, ali ga je Cmiljka popravila i sada, osim platna, na njemu tka ponjave i druge predmete.
Od platna izrađuje košulje, gaće, pregače, jeleke, zubune (ženska bluza ), ženske i muške tkanice (pojaseve) džoke (prsluke ), marame i sve ostale ženske i muške odjevne predmete, stolnjake, nadstolnjake, te mušku i žensku narodnu odjeću za lutke.
Cmiljka sve sama proizvodi, osim osnove i potke, a sjeća se i vremena kada se to proizvodilo od konoplje ili lana, koji su se uzgajali u ovim krajevima, za što postoje i pisani tragovi još u turskim defterima (poreznim knjigama).
Ova vrijedna domaćica svoje predmete prodaje na pijaci u Jajcu, ispred crkava na vjerskim svetkovinama i uvijek je spremna podučiti mlade ovoj staroj vještini.


Nema komentara

Anketa

Ustavi