RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zapadnim načinom rada u domaćim uvjetima postiže vrhunski poslovni uspjeh

Napisano 17.10.2011. 10:33

Neuobičajena povratnička priča Đure i Jose Vinković iz Oštre Luke

Zapadnim načinom rada u domaćim uvjetima postiže vrhunski poslovni uspjeh

POVRATAK
Sa suprugom i troje djece vratio se u rodni kraj

■ Poduzetnik Đuro Vinković povratnik je iz Njemačke u rodnu Oštru Luku. Vratio se sa suprugom i troje djece, a milijunski kapital uložio je u nekoliko projekata. Otvorio je proizvodni pogon za izradu crijepa i postao među vodećim u regiji. Ukupno je u proizvodnoj te trgovinsko-ugostiteljskoj oblasti zaposlio 36 djelatnika te još toliko povremenih. Lobira na povratku, a osobnim primjerom poslovnog uspjeha i stalnog rasta poduzeća potvrđuje opravdanost takvog koraka. U lobiranju je krenuo od najbližih.

Posavljaci se, statistički gledano, još uvijek samo u malom postotku vraćaju iz zapadnih zemalja u rodni kraj. Čine to uglavnom kada već dođu u treću životnu dob da kao umirovljenici prožive posljednje dane u mjestu gdje su rođeni. Nažalost, godine rada u inozemstvu donesu tamniju stranu medalje pa nerijetko mirovina prekratko traje.

Gospodarski rezultati

Izuzetaka ima i mi smo ga pronašli u Oštroj Luci, naselju općine Orašje, uz koje se vezuju ne baš sjajni gospodarski rezultati. Lučani vole reći, mi smo granično mjesto pa kako smo daleko od općinskog središta, posljednji smo na ljestvici zapošljavanja, otvaranja institucija, obnove i slično. Govorimo o povratniku Đuri Vinkoviću koji značajno pomaže svoje mjesto otvaranjem gospodarskih kapaciteta, i to ne samo u Luci nego i u susjednom Domaljevcu.

Đuro Vinković se u najboljim godinama radnog vijeka opredijelio za povratak, i to s kapitalom kojim bi u Njemačkoj puno lagodnije živio. Vratio se kući sa suprugom, a troje djece usvaja znanje, umjesto u školama njemačkog megalopolisa, na materinskom jeziku u Luci koja je samo oštra po imenu, ali puno više, kaže Đuro, topla i draga jer je rodni kraj.

Vinković je razvio proizvodnju crijepa do europskih razmjera po kvaliteti, ali i suradnji sa zapadnim tvrtkama. Uložena milijunska sredstva Đuro pokušava zapadnjačkim načinom rada prilagoditi složenoj bh. administraciji, a stalno napredovanje posla potvrđuje uspješnost.

Korisni projekti

Zapošljava 36 djelatnika i isto toliko povremenih ili vanjskih suradnika pa kada se to pomnoži s bar tročlanim obiteljima koji ovise o toj plaći, dolazimo do značajnog broja od dvjestotinjak osoba izravno uključenih u projekte Vinkovića. Đuro je nagovorio i brata Josu da krene njegovim stopama.
- Prvi korak je napravljen jer nagovor je uspio pa smo zajedno otvorili u Oštroj Luci poslovni objekt - benzinsku crpku koja zapošljava sedmero djelatnika. Ekonomska računica ima logike jer potrošači neće plaćati još skuplje gorivo jer je najbliža benzinska udaljena desetak kilometara. Ljudi danas ulažu u dionice i slično, no mislim da treba ulagati u ono što građani trebaju. Namjeravamo izgraditi i višenamjensku dvoranu za sport, ali i druge potrebe, te zeleni kutak za djecu u Oštroj Luci, objasnio je Vinković. Namjeravaju i gradnju stambeno-poslovne zgrade jer, kažu, imaju vrsne građevinare, nadaleko poznate posavske zidare.
- Kada bi se na Vinkovića ugledala posavska dijaspora, Europa bi bila ovdje i bez službenog priznavanja, kažu nam Bočani i Lučani.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi