RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Žepče: Povratnik iz Češke otvorio solarnu elektranu "Praha"

Napisano 21.05.2016. 19:44

U Radunicama u općini Žepče svečano je u rad puštena prva solarna elektrana u vlasništvu poduzeća „Praha“ d.o.o. Vlasnik i direktor je Rajko Djuričić koji je sa suprugom Ljiljanom, u vrijeme ratnih zbivanja, otišao u Prag, Republika Češka i tamo pokrenuo biznis. Nakon dvadeset godina i više odlučio se da svoj novac investira u općinu Žepče i BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Svečanom otvorenju solarne elektrane nazočili su Petr Kašička, šef odsjeka za trgovinu u Veleposlanstvu Republike Češke u BiH, Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja , Zvonimir Anđelić, ministar za gospodarstvo u Zeničko-dobojskoj županiji, općinski načelnik Mato Zovko, predstavnici općinskih službi i javnih poduzeća, Razvojne agencije Žepče,  Elektroprivrede HZHB, Procredit banke, i brojni suradnici i prijatelji.

Vrijednost investicije je 250 tisuća eura. Solarna elektrana „Praha“ d.o.o. Žepče  je  s radom otpočela 1. travnja  ove godine. Puštena je u probni rad 23. prosinca 2015. godine. Snaga elektrane je 150 kilovata po satu proizvodnje električne energije, a godišnja proizvodnja se planira oko 183 tisuće kilovat sati. Izvođač radova je  domaća tvrtka „Ting“ d.o.o. Žepče.

Svečanu vrpcu zajedno su presjekli šef odsjeka za trgovinu Republike Češke Petr Kašička, direktor Prahe d.o.o. Rajko Djuričić i načelnik Mato Zovko. Objekt je blagoslovio župnik župe Radunica Ilija Orkić.

-Ovo je lijep dan za općinu Žepče, i Zensičko-dobojsku županiju kao i za ukupni energetski sustav u BiH, kazao je općinski načelnik Mato Zovko koji je čestitao Rajku Djuričiću na njegovoj istrajnosti da realizira započetu investiciju unatoč trogodišnjem čekanju i brojnim administrativnim preprekama. Posebno je istakao važnost i ujedno zahvalnost što je donio odluku da novac ,koji je stekao u dijaspori, investira u rodni  kraj.

Predstavnik Republike Češke u BiH Petr Kašička naglasio je podršku Vlade Češke da pomaže ovakve vrste investicija i naglasio da bi BiH trebala također da podrži investicije u području obnovljivih izvora energije već na početku investiranja, s obzirom da se radi o izuzetno skupim projektima.

Vlasnik „Prahe“ d.o.o. Rajko Djuričić kazao je kako je investicija započela 2012. godine, ali da je do kraja realizirana uz pomoć općine Žepče i Razvojne agencije Žepče koja ga je pratila na svakom koraku i pružala pomoć u rješavanju administrativnih procedura. Pozvao je i druge iz dijaspore da slijede njegov primjer i investiraju u Žepče i BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi