RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

11. izborna jedinica RH

Napisano 13.04.2011. 16:07
Izborne jedinice

Poštovane dame i gospodo,

 

Hrvatska treba vladavinu prava, a glas građana mora biti jednako vrijedan.

 

Još prije prošlogodišnje izmjene Ustava i zakona kojim je u XI. izbornoj jednici uvedena fiksna kvota od samo tri zastupnika, HČSP je iznijela predsjedniku RH i predsjednici vlade RH svoj prijedlog vezan za hrvatske državljane-birače koje nemaju prebivalište u RH tražeći 14 zastupnika i u toj izbornoj jednici budući da ostale, i one sa znatno manje registriranih birača, također biraju toliko zastupnika. Krajem prošle godine Ustavnom sudu smo podnijeli zahtijev (U-I/7391/2010) za ocjenu ustavnosti i ukidanje sporne norme.

 

Budući da je prošle godine izmjenjen i Zakona o manjinama kojim se SDSS-u jamče tri zastupnika, GONG, Hrvatski Helsinški odbor za ljudska prava, Srpski demokratski forum i Socijalistička radnička partija nedavno su zatražili ocjenu ustavnosti. U veoma kratkom roku nisu se samo oglasili i profesori s četiri pravna fakulteta u Hrvatskoj, već je i 11.travnja Ustavni sud u tome slučaju održao savjetodavnu raspravu.

Premda zahtjev HČSP nije samo podnesem mjesecima prije, jer se tiče znatno većeg broja birača, o njemu se iz političkih razloga šuti i nije još došao ni na dnevni red. Stoga izražavamo bojazan da će se sa ovim našim zahtjevom postupiti kao i sa onim iz godine 1996. Naime, HČSP je kao jedina stranka već 1996.god Ustavnom sudu (U-I-252/96) podnijela zahtjev preispitivanja ustavnosti Zakona o suradnji sa sudom u Haagu, a koju suradnju smatramo protuustavanom. Ne možemo se oteti dojmu da Ustavni sud iz političkih razloga već 15 godina ignorira taj naš zahtjev i da istu sudbinu čeka naš zahtjev vezan za glasačko pravo u XI. izbornoj jedinici.

 

Zakašnjena pravda je uskraćena pravda. Ako pravdu za hrvatske državljane u BiH i diljem svijeta ne dobijemo u Zagrebu, tražit ćemo je pred Europskim sudom za ljudska prava u Strassburgu.

 


Zagreb-Hürth, 11. travnja.2011.


Ivan Lozo, međunarodni tajnik HČSP-a i koordinator za 11. izbornu jedinicu


Nema komentara

Anketa

Ustavi