RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Andrija Matijaš Pauk je utkan u pleter hrvatske državnosti

Napisano 10.10.2015. 18:22

Čast da otkrije spomenik legendarnom pripadniku još legendarnije 4. Gardijske brigade HV-a, generalu-bojniku Andriji Matijašu Pauku, pripala je umirovljenom generalu Anti Gotovini.

Naime, na dvadesetu godišnjicu pogibije ratnog zapovjednika motorizirane postrojbe - tenkista, koji je stradao zadnjeg dana borbe u Mrkonjić Gradu, otkrivena je spomen bista tom junaku u njegovom kraju, u njegovoj Marini.

Brojni uzvanici došli su se pokloniti i prisjetiti heroja koji je bio oličenje časti, poštenja, hrabrosti ali i jednostavnosti.

Uz generala Gotovinu bistu, poprsje Matijaševo izliveno u bronci, otkrili su zajedno majka Anka i supruga Nada, svi u suzama sjećajući se tog junaka Domovinskog rata i pripadnika 4. GBR koja i nosi njegovo ime - Pauk.

U obraćanju brojnim okupljenima, uzvanika i domicilnog stanovništva, od načelnika Općine Marina Ante Mamuta, te župana SDŽ Zlatka Ževrnje, načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Drage Lovrića i generala-bojnika Damira Krstičevića, svi su samo potvrđivali ono znano - Andrija je bio veliki čovjek, ponos svog kraja i cijele Hrvatske za koju je dao ono jedino dragocjeno što je imao - svoj život.

Stoga će se, kako je istaknuo general zbora Lovrić i časnička škola zvati njegovim imenom, dok je general-bojnik Krstičević, ratni zapovjednik 4. GBR naglasio:

- Sretan sam što mogu reći kako mi je Andrija bio prijatelj, jer rijetka je to privilegija!

A privilegija da napravi poprsje heroja Domovinskog rata dobio je domaći akademski kipar iz Dograda Tomislav Šalov, kojega je jedino mučilo da li se predati umjetničkoj slobodi ili pak vjerno prikazati Paukov lik, kojega je osobno poznavao.

- Isti je, baš si pogodija, riječi pohvale kojim su nagradili svi kipara, dovoljno govore kako je vjerno prikazao lik i djelo ponosa marinskog kraja, piše Slobodna Dalmacija.

Ujedno su ovaj svečani trenutak otkrivanja spomenika Pauku, svojim nastupom uveličali članovi KUD-a koji nose njegovo ime, kao i klapa Lišnjak iz Srinjina, dok su u pratnji počasnog voda, umirovljeni branitelji donijeli i stjegove ratnih postrojbi.

Među mnoštvom okupljenih zamijetili smo i Antu Deura, savjetnika predsjednice RH za branitelje, kao i brojne umirovljene hrvatske branitelje, koji su se još jednom došli pokloniti "lokomotivi ne samo 4. GRB, već i cijele hrvatske vojske"

- Na današnji dan prije dvadeset godina njegovo je ime postalo nit u pleteru hrvatske državnosti, naglasio je ponosno general Ante Gotovina.

Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi