RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Apel za zaštitu prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH

Napisano 10.04.2011. 15:54
HSP dr. Ante Starčević

HSP dr. Ante Starčević upućuje ovaj javni apel predstavnicima vlasti u Federaciji BiH, Međunarodnoj zajednici i Visokom predstavniku Valentinu Inzku da koristeći sve mehanizme Washingtonskog i Daytonskog sporazuma stanu u zaštitu prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. HSP dr. Ante Starčević poziva predsjednika RH i predsjednicu Vlade RH da vode jasnu, nedvosmislenu i transparentnu politiku prema BiH i Hrvatima koji tamo pokušavaju zaštititi ionako narušena zajamčena im prava.

Zaobilazeći važeće izborne zakone i izborne rezultate u tijeku je proces u kojem se Hrvati od suverene i konstitutivne zajednice pretvaraju u manjinsku. Uz svesrdnu potporu onih koja su ta prava podredili osobnim politikantskim i trgovačkim interesima (Jurišić – Đapić – Budimir – Lijanović - Lagumdžija).

Polazeći od činjenice kako Hrvati na prostoru cijele BiH obitavaju od stoljeća sedmog te samim tim, svojom brojnošću i utjecajem na društveno-politička zbivanja u BiH spadaju u red suverenih i jednakopravnih naroda u BiH. Mi u HSP dr. Ante Starčević zagovaramo uspostavu pune ustavne i stvarne jednakosti sva tri konstitutivna naroda. Punu konzumaciju zakonom im zajamčenih prava koja se mogu ostvariti jedino istovjetnim ustavnim i administrativno-teritorijalnim unutarnjim ustrojem cjelovite BiH. Da se nikome ne uskraćuju njegova nacionalna, politička, kulturna i vjerska prava.

Također dajemo punu potporu inicijativi koju je najavilo 9 političkih stranaka iz BiH sa hrvatskim predznakom (HDZ BiH, HDZ 1990., HSP dr. Ante Starčević HB, HPB, HSS, HKDU, UHSP, DC i HSP HB) u njihovom obraćanju Vijeću Europe i OESS-u te pokretanju tužbe pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. HSP dr. Ante Starčević daje punu potporu obnovi rada i sazivanju Hrvatskog Narodnog Sabora – HNS 19.04.2011. u Mostaru. Očekujući da će Hrvatski Narodni Sabor kao najviša politička institucija Hrvata u BiH polučiti svoju osnovnu zadaću a to je jednakopravnost Hrvata u BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi