RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BiH treba biti s tri stupa, ili joj pak prijeti raspad

Napisano 14.11.2013. 12:51
BiH treba biti s tri stupa, ili joj pak prijeti raspad

Hrvatska je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda konačno upozorila da su Hrvati u podređenom položaju u odnosu na Srbe i Bošnjake te upozorila da je od ključne važnosti održati sustav ravnopravnosti tri konstitutivna naroda jer bi rušenje jednoga od tri stupa dovelo do ozbiljnog destabiliziranja odnosa u zemlji. Ovim riječima je stalni akreditirani predstavnik Hrvatske pri Ujedinjenim narodima Vladimir Drobnjak komentirao izvješće visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka.

 

Lobira za nastavak

Inzko je inače u govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a lobirao za nastavak rada svoga ureda ističući kako međunarodna zajednica treba nastaviti angažman u BiH s prilagođenim pristupom te pružiti potporu dužnosnicima koji su spremni postizati napredak i suprotstaviti se onima koji bi zemlju vodili unazad k daljnjim podjelama i dezintegraciji.

Veleposlanik Drobnjak istaknuo je kako su u BiH Srbi homogeni, Bošnjaci imaju izvjesnu dominaciju, te da su Hrvati u podređenom položaju, komentirajući i aktualne rasprave oko provedbe presude Suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić - Finci’. “Hrvati su u opasnosti da izgube svoje predstavljanje u Predsjedništvu BiH”, rekao je Drobnjak. Objasnio je da svaka takva politička destabilizacija može dovesti i do sigurnosnih implikacija te ohrabriti procese koje bi zemlju dovele do opasnosti od raspada.

 

Problemi Daytona

- Svi se trebaju osjećati dobrodošli i zaštićeni. Prihvaćanje države u kojoj su stabilna tri stupa je jamac uspjeha”, dodao je hrvatski veleposlanik. Pri tome je naveo kako presuda u slučaju ‘Sejdić - Finci’ pokazuje diskriminaciju i predstavnika manjina što je ocijenio naslijeđenim problemima Daytona. Pri tome je odbacio mogućnost da ova reforma dovede do potpunog poremećaja u položaju tri konstitutivna naroda u BiH. “Naš je cilj da BiH bude stabilna i funkcionalna država. BiH ne smije biti izostavljena izvan svih integracijskih procesa. To je važna država koja treba našu punu potporu i zato podupiremo ulogu posrednika koju Europska unija ima oko provedbe ustavnih reformi”, zaključio je Drobnjak.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi