RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Blagoslov Crkve hrvatskih mučenika na Udbini

Napisano 11.09.2010. 02:42
Crkva hrvatskih mučenika

Odlukom Glavnog odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, proslava Dana hrvatskih mučenika održava se prve subote iza Male Gospe. Ove godine je to 11. rujna kada će ujedno biti i blagoslov novoizgrađene Crkve hrvatskih mučenika. Misno slavlje u 11 sati na prostoru ispred crkve predvodit će uzoriti kardinal vrhbosanski Vinko Puljić s ostalim hrvatskim biskupima. Prihvat hodočasnika toga dana je već od osam sati ujutro, a u 9 sati je zajednički križni put koji kreće iz Podudbine.

Program ovogodišnje proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini:

Priprava:
29. kolovoza 2010. na misama u Gospićko-senjskoj biskupiji čitati će se poziv biskupa HBK na hodočašće na Udbinu,
5. rujna 2010. prikupljat će se u cijeloj Hrvatskoj milostinja za izgradnju CHM,
8. rujna 2010. na Udbini u 19 sati biskup mons. dr. Mile Bogović blagoslovit će dnevnu kapelu Marije Kraljice mučenika,
9. rujna 2010. na Udbini će se slaviti dan euharistije (vlč. Antun Luketić),
10. rujna 2010. na udbini će u 18 sati krenuti križni put od crkve sv. Marka do CHM, potom će biti misa i bdijenje uz sudjelovanje braniteljske populacije i mladih (fra Nediljko Knezović).

Dan hrvatskih mučenika:
U Podudbini prihvat hodočasnika već od 8 sati s mogućnošću za ispovijed, a u 9 sati zajednički križni put iz Podudbine.
Na početku mise u 11 sati koju predvodi kardinal Vinko Puljić obavit će se blagoslov crkve.
Spomen svijeću će nositi s. Veronika Popić u pratnji nekoliko ss. milosrdnica, a spomen kamenje branitelji-motoristi.
Pjevat će udruženi zborovi Gospićko-senjske biskupije predvođeni Ivanom Prpićem Špikom, a nakon mise predviđen je zabavni program u kojem će nastupiti neka od hrvatskih klapa i različiti KUD-ovi.

Raspored pjesama:
Ulaz: „U dom ćemo Gospodnji radosno ići“ (Pjesmarica PGPN – str. 721.); „Častimo te križu svet“ (Pjesmarica PGPN br. 481)
Misa: „Slava“, „Svet“, „Jaganjče“ (Hrvatska misa „Na čast Mariji Majci Crkve“, Ivo Peran)
Psalam: „Žeđa duša moja za Bogom jakim živim“ (Pjesmarica PGPN – br. 154)
Aleluja: „Uskrsna radost“
Molitva vjernika-zaziv: „Sjeti se Gospodine crkve svoje“
Prinos: „Mučenici hrvatski“
Pričest: „Tebi pjevamo“, „Veselo braćo“, „Uzmite jedite“
Kraj: „Lijepa naša“, „Ljiljane bijeli“

Upute za hodočasnike na Udbinu:

Budući da se očekuje veći broj hodočasnika, iz Odbora za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini su smatrali korisnim obavijestiti javnost o sljedećim uputama i napomenama:

1. Animirati na župama što veći broj vjernika, da se odazovu na proslavu i blagoslov crkve. Na vrijeme krenuti, kako ne bi zakasnili na glavno misno slavlje koje započinje u 11 sati na Udbini, prostoru ispred Crkve hrvatskih mučenika. (Oni koji će doći ranije, moći će obaviti i pobožnost križnog puta, s početkom u 9,00 sati. Križni put kreće od crkve Sv. Marka Groba uz padinu do mjesta slavlja na Udbini). Za informaciju dajemo na znanje, ako netko želi doći ranije, budući je crkva završena, da će se kao priprava na glavno slavlje, od srijede do petka održati trodnevnica sa programom u poslijepodnevnim satima. Oni koji bi trebali noćenje mogu se najaviti u neke od hotela ili motela u Korenici (Macola), Gospiću (Maki, Ana, Ante) ili Gračacu.

2. Kod ulaza na Udbinu, s južne i sjeverne strane, dočekat će vas prepoznatljive osobe (osobe za informacije), obučene u prsluke žuto bijele boje, sa grbom Biskupije, na poleđini kao i prometna policija. Oni će vas usmjeravati prema mjestu parkiranja i dati ostale potrebne informacije.

3. Svi autobusi, kao i osobni automobili s hodočasnicima, (osim nad/biskupa, predstavnika vlasti, svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, pjevača, vjernika u narodnoj nošnji, invalida, novinara, snimatelja) parkiraju se na Krbavskom polju, kraj crkve Sv. Marka Groba, na prostoru koji će biti označen.

4. Svi hodočasnici koji dođu autobusima do 9.00 sati na mjesto parkiranja, kod crkve Sv. Marka Groba moći će obaviti pobožnost križnog puta, koji započinje od istoimene crkve a završava na Udbini, kraj Crkve hrvatskih mučenika, mjestu slavlja sv. mise. Hodočasnicima koji će obaviti pobožnost križnog puta, dijelit će se liturgijski vodič kod crkve sv. Marka Groba.

5. Hodočasnici koji nisu u mogućnosti obaviti pobožnost križnog puta, (stariji, invalidi) neka sačekaju kod crkve sv. Marka Groba.od kud će se autobusima «Autoprometa» Gospić ili kombijima prevesti na mjesto slavlja. Ako ima više takvih osoba u autobusu neka ih vozači prevezu do ulaza na Udbinu a zatim se vrate na parking.

6. Svi autobusi ili osobni automobili, nakon 10.00 sati, prevest će svoje hodočasnike do blizine mjesta slavlja, kod ulaza na Udbinu, s pravca Plitvica, (kod ploče Udbina) i vratiti se na mjesto parkiranja na Krbavskom polju. Isto tako može se dogovoriti s vozačem za povratak natrag.

7. Nad/biskupi sa svojim tajnicima i predstavnici civilne i vojne vlasti imaju parking u dvorištu staračkog doma. Suradnici u organizaciji imaju parking uz cestu ispod Staračkog doma.

8. Svećenici, redovnici, redovnice, novinari, snimatelji, pjevači, vjernici u narodnoj nošnji, imaju parking na Udbini, na nogometnom igralištu u pravcu osnovne škole «Kralja Tomislava». Invalidi imaju parking na prostoru ispred osnovne škole

9. Svim hodočasnicima preporučamo da sa sobom ponesu kišne kabanice u slučaju kiše, ili kape za sunce, jer sv. misa je na otvorenom.

10. Nad/biskupi za sv. misu se oblače u kapelici Pastoralnog centra, svećenici, bogoslovi, sjemeništarci, oblače se u kripti Pastoralnog centra, i u procesiji kreću na mjesto slavlja. Nad/biskupi, animator slavlja, čitači i poslužitelji oltara (bogoslovi i sjemeništarci, ministranti koji su za to određeni) dolaze na binu, svi drugi ostaju ispred bine, na mjestu određenom za svećenike. Svećenici neka sa sobom ponesu albu i štolu crvene boje.

11. Vjernici koji za to imaju uvjete, moći će se dva sata prije sv. mise ispovjediti kod crkve sv. Marka Groba i kod mjesta slavlja. Preporučamo da se u župama koji dan prije organizira pokorničko slavlje sa sv. ispovijedi, kako bi se na Udbini mogli ispovjediti oni koji nisu mogli u župi.

12. Ministranti koji će doći s vjernicima, neka sa sobom ponesu odijela. Mjesto oblačenja je u holu Pastoralnog centra.

13. Potaknuti vjernike koji imaju narodnu nošnju, da dođu u narodnim nošnjama, također i društva koja imaju svoje uniforme. Njihovo mjesto bit će označeno u blizini oltara.

14. Sve župe koje imaju svoje zastave neka ih ponesu sa sobom (za vrijeme sv. mise neka se spuste na zemlju kako ne bi zaklanjali pogled prema oltaru i pogled kod snimanja budući da će Hrvatska televizija prenositi sv. misu). Zastave i transparenti koji ne priliče ovom slavlju neka se ne nose. Policija će takve transparente zadržati na ulazu na prostor slavlja.

15. Potaknuti vjernike da svojim prilogom u milostinji potpomažu izgradnju i održavanje crkve. Prije sv. mise i nakon sv. mise, na istaknutim mjestima, bit će prigoda dati svoj dar za gradnju crkve. Također će u ponudi biti i kalendar hrvatskih mučenika, (12 lisni i 1 lisni) i dr.

16. Nakon sv. mise, biskupi, uzvanici, svećenici, redovnici, bogoslovi, sjemeništarci, pozvani su na okrjepu u dvoranu Pastoralnog centra na Udbini. Pjevači imaju okrepu također u Pastoralnom centru, u prostoru muzeja.

17. Vjernici hodočasnici imaju mogućnost okrjepe na otvorenom kod ugostitelja na Udbini.

18. U blizini mjesta slavlja i parkiranja bit će osigurana medicinska pomoć. Također se može dobiti i pitka voda.

19. Sve ove, kao i ostale informacije, možete naći na web adresi gospic.hbk.hr ili na hr-mucenici.hr. Tu se nalaze i tekstovi o Krbavskoj bitci, kao i oni o povijesti nastanka, razvoju i završetku izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i daljnjim planovima svetišta. Preporučamo da te tekstove «preuzmete« i čitajući ih zgodno osmislite vrijeme putovanja.

20. One koji ne će moći doći na Udbinu, (stariji, bolesni, invalidi i ostali) možete obavijestiti da će moći pratiti izravni prijenos sv. mise preko Hrvatske televizije.

21. Voditelji hodočasnika koji dolaze autobusima, neka prijave broj hodočasnika organizacijskom Odboru za proslavu Dana hrvatskih mučenika Gospićko-senjske biskupije, na tel. 053/746-400 ili na fax. 053/746-402; 746-405, te e-mail [email protected] kako bi ih pozdravili na misnom slavlju. (kta)


Nema komentara

Anketa

Ustavi