RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Cijeli Knin zdušno skandira: Ante, Ante!!! Milanoviću zviđždali

Napisano 05.08.2013. 11:35
Cijeli Knin zdušno skandira: Ante, Ante!!! Milanoviću zviđždali

11.20 sati

Za razliku od generala Gotovine koji je zaslužio pljesak i skandiranje, građani Knina i njhovi gosti počeli su zviždati kada se na pozornicu popeo premijer Zoran Milanović.

Milanoviću ne daju govoriti, no on kaže da ga to samo inspirira i dodaje: Hrvatski je put bio opravdan.

11.00 sati

Kada su poimence pozdravljeni generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak kninskim Trgom Ante Starčevića prolomio se dugotrajan  pljesak i ponovno skandiranje generalu Gotovini.

Simboličnim puštanjem 18 golubica obilježena je 18 godišnjica Oluje i oslobođenja Knina i Hrvatske.

10.40 sati

Tijekom polaganja vijenaca na prepunom trgu u Kninu zaorilo se skanidarnje Ante, Ante generalu Gotovini koji je došao položiti vijence za pale suborce.

9.30 sati

Na Kninskoj tvrđavi zavijorio se hrvatski stijeg

9.10 sati

Na Kninskoj tvrđavi okupili su se mnogi sudionici proslave večičanstvenih događaja otprije 18 godina. Među njima su i Mario Bilač, Edvard Baltić i Jasmin Hadžić pripadnici 7. gardijske brigade koji su skidali srpsku zastavu s Kninske tvrđave

- Penjali smo se pet metara na jarbol i nije nam bilo teško, a njihova je zastava bila vezana lancem. Naravno da smo je uspjeli skinuti. Veliku hrvatsku zastavu donijeli smo u podnožje na tvrđavu, rekli su nam pripadnici Puma.

Pripadnik 9. gardijske brigade Ante Došen odabran je da ove godine podigne stijeg na kninski jarbol.

- Za mene je to čast i podizanje zastave koja je simbol državnosti znači zahvalu svima koji su položili živote za opstojnost naše domovine, rekao nam je Došen.

8.30 sati

U osam sati ujutro začula se u Kninu budnica i označila početak velike proslave Dana pobjede. Knin danas postaje središte Hrvatske koja obilježava 18. obljetnicu vojno-redarstvene akcije, Oluje.

Oko 8.30 sati na Kninsku tvrđavu uz ovacije okupljenih prvi put nakon oslobađajuće presude došli su i genrali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Na proslavi su i predsjednici države, Vlade i Sabora, Ivo Josipović, Zoran Milanović i Josip Leko....

Za 9.30 sati predviđeno je podizanje hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi, a slijedi svečani mimohod državnog vrha, oružanih snaga, policije i braniteljskih udruga.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja čestitao je i premijer Zoran Milanović: 

- Prije osamnaest godina, hrvatski je stijeg na kninskoj tvrđavi označio pobjedu hrvatske vojske i oslobađanje okupiranih područja. Danas se on s ponosom vijori i u Bruxellesu i u Strasbourgu. Širom svijeta prati naše vojnike u mirovnim misijama, postavši simbol spremnosti za očuvanje vrijednosti za koje smo se opredijelili– za slobodu, mir, demokraciju i vladavinu ljudskih prava.

Prošli smo otada dug i zahtjevan put. S brojnim smo teškoćama suočeni i danas, kad te vrijednosti dijelimo s ostalim članicama Europske unije i s njima, ravnopravno, odlučujemo za zajedničkim stolom.

Tog su dalekog kolovoza, u samo 84 sata vojno redarstvene operacije Oluja, hrvatski branitelji oslobodili više od 10.000 četvornih kilometara. Zahvalni smo im na hrabrosti i odlučnosti, zahvalni smo njihovim obiteljima. Mnogi od njih utkali su svoje živote u temelje hrvatske države. Hvala i svim hrvatskim građanima koji su podupirali i pomagali ovu opravdanu, oslobodilačku borbu. Jer, kao što je jednom rekao Vlado Gotovac, pobjedu u Domovinskome ratu ostvarila je naoružana i nenaoružana, muška i ženska Hrvatska.

Mi, pobjednici, zato danas imamo snage i možemo osuditi svako počinjeno zlo, žaliti za svakom nevinom žrtvom, svakim izgubljenim životom u ovome nametnutom ratu. Učinimo sve da budemo dostojni tih žrtava i izgradimo Hrvatsku kakvu su njezini branitelji sanjali. Bolju Hrvatsku.

Hrvatskim braniteljima čestitam njihov dan, Dan hrvatskih branitelja, a svim hrvatskim građankama i građanima, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, poručio je Milanović. 

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi