RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Gradonačelnik Zagreba: "Bez ravnopravnosti Hrvata nema europskog puta BiH!"

Napisano 17.08.2013. 05:39

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je na nedavno održanim lokalnim izborima u Hrvatskoj osvojio peti mandat zaredom na čelu hrvatske prijestonice, kazao je u intervjuu za “Dnevni avaz” kako će uraditi sve da Hrvatska bude svojevrsni ambasador BiH na njenom evropskom putu. Tvrdi da je Zagreb to već godinama.

Prema Bandiću, koji je svojevremeno bio i kandidat za predsjednika Hrvatske, prioritet političarima u BiH trebaju biti izmjene Ustava koje će osigurati istinsku ravnopravnost njenih konstitutivnih naroda,

- Ako se ne dogode izmjene Ustava BiH i ne osigura stvarna ravnopravnost hrvatskog s ostala dva naroda, proces demokratizacije bit će odgođen za neko bolje vrijeme. Dok se to ne desi, BiH neće učiniti iskorak na evropskom putu. To je preduvjet da BiH bude evropska zemlja i primjer kako se može ustrojiti država koja je u svojem habitusu multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna – kazao je Bandić, inače rođeni Hercegovac, za naš list.

Mislite li da u trenutnoj političkoj situaciji u BiH može doći do rješenja u vezi s takvim jednim krupnim pitanjem, koje je svima prihvatljivo?

- Ja plediram da do toga dođe! Ako do toga ne dođe, onda se bojim da će svako tražiti svoje, a to znači da će se morati naći prostora za Hrvate. Morat će se naći prostora za treći etnicitet.

Znači li to treći entitet?

- Vidjet ćemo u kojem će smjeru ići ustavne promjene. Vidjet ćemo hoće li se političke elite na razini BiH, predstavnici tri naroda uspjeti dogovoriti, na najtransparentniji i najpošteniji način, uz više iskrenosti. Nadam se da će se to dogoditi, jer bi BiH onda bolje funkcionirala.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u nedavnom intervju za naš list je kazao da “pokušaj majorizacije hrvatskog naroda u Federaciji pogoduje pogubnom procesu, a to je separatizam srpske strane”. Dijelite li Vi ovo mišljenje?

- Ja ne volim komentirati mišljenja drugih, ja uvijek iznosim svoj stav. Na političkom nebu Hrvatske malo je ljudi koji poznaju situaciju u BiH bolje od mene. Dopustite da izrazim skepsu da će taj proces, ako ne bude istinskih ustavnih promjena, uistinu biti poguban.
Poznato vam je kako je izabran predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH. To je poguban proces.

Kako će na odnose Hrvatske i BiH utjecati činjenica da ste sada postali dio EU?

- Interes je Hrvatske da ima dobre odnose sa svojim najbližim susjedom, ne samo zbog toga što sa BiH dijeli najdužu granicu. To je strateški interes. Pa, i ustavna obaveza ove države je da se brine o hrvatskim ljudima ma gdje bili, ali ne na način da u BiH bude njihov mentor ili patron, nego da pomogne definirajući odnose sa BiH. Ponavljam, ne paternalistički, nego partnerski sa svim narodima.

Druge opcije

Ali, naše dvije države, kada je riječ o trgovinskoj razmjeni te o graničnim prijelazima, imaju dosta nesuglasica. Ne čini se baš da ovdje imamo fer-plej utakmicu. Šta Vi mislite?

- Žao mi je što se događaju određene nesuglasice na tom planu. Ja ne vidim druge opcije nego da se sjedne za stol i proba postignuti dogovor o svim tim pitanjima. S obzirom na to da nisam premijer Hrvatske, mogu samo reći što bih ja uradio. Ja bih bio uporan da dođe do dogovora s odgovornim ljudima u BiH o svim strateškim interesima između dvije države.

Dolazim na SFF

Rado ste viđen gost u BiH, odakle, uostalom, i potječete, bez obzira na to jeste li u Mostaru ili u Sarajevu…

- Ja sam počasni građanin Kiseljaka i Srebrenice. Gdje god dođem u BiH, osjećam se kao kod kuće. Bez obzira na to jesam li u mojim rodnim Grudama, u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banjoj Luci. Znači, doživljavam i BiH kao svoju zemlju. Zagreb ima izvanredne odnose s gradovima u BiH, prije svega s glavnim gradom Sarajevom. Biti počasni građanin Srebrenice, to je ogromna čast, ali ujedno i obaveza, i drago mi je što to tako. Molim vas, pozdravite mi Baščaršiju, doći ću u Sarajevo na zatvaranje SFF-a!

Dnevni Avaz


Nema komentara

Anketa

Ustavi