RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HKV priredio tribinu o suđenju Hrvatima iz BiH u Haagu

Napisano 03.12.2010. 10:35
Haag

Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) u četvrtak je priredilo tribinu o suđenju bosanskohercegovačkim Hrvatima na Haaškom sudu za ratne zločine na kojoj su govorili predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec, odvjetnik Željko Olujić, književnik Stjepan Šešelj te publicisti Miroslav Međimorec i Mate Kovačević.

Napomenuvši kako se stvara umjetna podjela između Hrvata u Hrvatskoj i u BiH, Šešelj je ocijenio kako se ta podvojenost potiče i prešućivanjem dokaza i činjenica obrane na Haaškom sudu u procesu koji se vodi protiv šestorice Hrvata iz BiH. "Nije dopustivo ne govoriti o generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću te Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Valentinu Stojiću i Berislavu Pušiću", ustvrdio je Šešelj.

"Hercegbosanski Hrvati izloženi su danas zulumu unutar BiH, ali i unutar općega hrvatskog korpusa", ustvrdio je Hitrec, dodavši kako je Haaški sud postao jedina međuhrvatska poveznica. Olujić smatra kako je haaško sudište politički sud, a politika Haaškoga suda, kako je istaknuo, postala je dijelom unutarnje sudbene vlasti u Hrvatskoj. "Po tom načelu i general Mirko Norac je u Hrvatskoj osuđen za djela koja uopće nije počinio", napomenuo je Olujić.

Upitavši zašto šutimo o suđenju Hrvatima iz BiH, Međimorec je odgovorio kako se sve čini da Hrvati ne doznaju činjenice o ratu što ih je prikupio general Praljak. Podsjetio je kako je Praljak prikupio više od 500 000 dokumenta koje je objavio u 17 knjiga o ratu u BiH.

"Praljak je pokazao kako se logikom i razumom mogu poraziti političke konstrukcije", istaknuo je Međimorec, dodavši kako su bosanskohercegovački Hrvati moralni pobjednici u Haagu bez obzira na pravorijek tog suda.
Kovačević smatra kako se hercegbosanski Hrvati u odnosu na druge haaške optuženike u nezavidnijem položaju, jer, kako je istaknuo, za druge se optuženike brinu pravno, logistički i financijski njihove matične zemlje ili nacionalni entiteti.

"Mi ne možemo utjecati na sudbinu hercegbosanskih optuženika", rekao je Kovačević. Dodao je kako s pravom možemo odbaciti svaku točku optužnice, jer ona legitimira poslijedaytonsku bošnjačko-srpsku podjelu BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi