RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HRT ukida dopisništava i u Hrvatskoj: 51 zaposlenik ostat će na ulici

Napisano 10.01.2014. 09:24
HRT ukida dopisništava i u Hrvatskoj: 51 zaposlenik ostat će na ulici

ZAGREB - Odlukom Glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana ove će se godine ukinuti 11 HRT-ovih dopisništava. Da će se gasiti ona u Mostaru i Sarajevu već se zna, novost je gašenje onih u Karlovcu, Koprivnici, Novoj Gradišci, Sisku, Virovitici, Metkoviću, Požegi, Slavonskom Brodu i Županji.

Gasit će se etapno počevši od 1. svibnja kada su na redu Karlovac, Gospić i Požega, da bi proces završio 1. kolovoza. Gubitak posla prijeti 51 zaposleniku.

S HRT-a poručuju kako je proces restrukturiranja HRT nužan, kako je već započeo i kako podrazumijeva brojne promjene u organizacijskom smislu.

– Glavni cilj restrukturiranja HRT je što prije, a najkasnije do 2017. osigurati efikasno poslovanje čiji operativni poslovi neće prelaziti 95 posto ukupnih prihoda, da bi se omogućio održivi razvoj i kontinuirano unapređenje javne vrijednosti koju nudi multimedijski servis. Plan restrukturiranja HRT-a, prihvaćen od strane Vlade RH obuhvaća sve organizacijske segmente HRT-a, koji će se provoditi u etapama. Neće se ukinuti poslovi koji se sada obavljaju u dopisništvima, već će se promijeniti organizacija rada, zahtjevi stručnosti obavljanja tih poslova i tehnologija – poručuju s HRT-a.

Kaže se i kako će ukidanju dopisništava prethoditi raspisivanje natječaja za dopisnike, a do natječaja svi zainteresirani za ta mjesta proći će obuku nakon koje će biti osposobljeni za obavljanje zadataka u skladu sa zahtjevima suvremene multimedijske tehnologije.

– Čitava RH i dalje će biti pokrivena od strane HRT-a, a gledatelji neće niti u kojem trenutku biti zakinuti za sve relevantne informacije, kako nacionalnog, tako regionalnog i lokalnog karaktera. Što se tiče zaposlenika koji neće proći na natječaju za dopisnike, razmotrit će se mogućnost zaposlenja ili osposobljavanja za rad na drugim poslovima – ističu s HRT-a.

O gašenju dopisništava počelo se pričati pred kraj prošle godine zbog čega je predsjednica Programskog vijeća HRT-a Nina Obuljen, na zadnjoj lanjskoj sjednici podsjetila Radmana kako materijalno dopisništva možda i jesu teret, ali su i jedna od najvećih vrijednosti HRT-a. Goran Rotim, u to doba Ravnatelj programa, poručio je kako neće stati iza rješenja koja bi dovela u pitanje funkcioniranje programa. U međuvremenu je smijenjen. Glavni ravnatelj je tad tvrdio kako će se gašenjem dopisništava dobiti na mobilnosti u izvještavanju. Kako će to HRT prvi, primjerice u Metković po izjavu gradonačelnika Bože Petrova kad dopisništva ne bude, ostaje vidjeti.

Jednako tako ostaje nam vidjeti je li u pravu bio član Programskog vijeća Jozo Barišić kada je upozoravao da bi se HRT-u zbog ove odluke mogao dogoditi niz tužbi stalno zaposlenih kojima je dan otkaz dok na HRT-u radi zavidan broj vanjskih suradnika.

Dnevno 


Nema komentara

Anketa

Ustavi