RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska: Država podigla cijene telekomima, a oni će građanima

Napisano 24.05.2014. 09:59
Hrvatska: Država podigla cijene telekomima, a oni će građanima

Mobilni operateri najavili su da će povećati cijene mobilnih usluga, a nakon što je danas stupio na snagu izmijenjeni Pravilnik o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra kojim su telekom operatorima povećane te naknade.

Tako je T-Hrvatski Telekom objavio da je Pravilnikom godišnja naknada za uporabu spektra u javnoj mreži pokretnih komunikacija povećana tri puta, odnosno HT će plaćati 138 milijuna kuna više na godišnjoj razini. HT nema druge mogućnosti nego prilagoditi svoju cjenovnu politiku. Slijedom toga će HT povećati cijene za pre-paid korisnike za 10 posto na iznos bona, dok će se post-paid korisnicima cijena povećati za 8 kuna mjesečno, plus PDV. Povećanje će se primjenjivati od srpnja 2014. godine, navodi HT koji je o izmjenama Pravilnika izvijestio i putem Zagrebačke burze.

Vipnet će, po podacima te tvrtke, zbog povećanja naknade plaćati dodatnih 122 milijuna kuna, a ukupno 183 milijuna kuna za upotrebu radiofrekvencijskog spektra, što im je potpuno neplanirani udarac na poslovanje i planove razvoja poduzeća. Stoga u Vipnetu kažu da nemaju drugog izbora nego namete prenijeti na račune korisnika na transparentan način na čemu im se ispričavaju.

I iz Tele2 ističu kako je nova naknada tri puta veća nego dosadašnja, što u slučaju te tvrtke znači da će platiti 63 milijuna kuna godišnje više nego do sada. Na žalost ne vidimo niti jedan drugi način u ovom trenutku već dignuti cijene naših usluga između 10 i 15%, kažu u Tele2 na upit što povećanje naknade znači za poslovanje te tvrtke i cijene njihovih usluga.

Povećanje naknade teleoperaterima za radiofrekvencijski spektar Vlada je najavila kod predstavljanja mjera za smanjenje prekomjernog deficita, a tada je najavljeno kako time planira prikupiti dodatnih oko 350 milijuna kuna.

U resornom Ministarstvu pomorstva, prometa i veza kažu kako naknade nisu povećane samo zbog rebalansa i punjenja proračunskih rupa, već bi se povećale svakako, kako vrijede više nego sada s obzirom na naš radiofrekvencijski spektar.

To su na neki način, kako ističu iz Ministarstva, nedavno iskazali i telekom operatori tijekom dvije dražbe za digitalnu dividendu (koja je time praktički 'rasprodana') jer su bili spremni platiti znatno više za naš spektar nego je bila visina naknade propisana Pravilnikom.

I uvođenje novih tehnologija i novih mreža i drugo dovelo je do veće gospodarske vrijednosti radiofrekvencijskog spektra koji se koristi, a što je ukazalo na potrebu odgovarajuće prilagodbe visine naknade koja se plaća za pravo njegove uporabe, kažu iz Ministarstva dodajući kako se nadaju da telekomi to povećanje neće 'preliti' na veće cijene korisnicima.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi