RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatska ima javni dug skoro kao Slovenija i Srbija zajedno

Napisano 13.08.2010. 13:13

SRBIJA je objavila danas da je njen ukupni javni dug 10,8 milijardi eura. Prema službenim podacima Privredne komore Srbije odnos između ukupnog javnog duga i bruto domaćeg proizvoda (BDP) dostigao je 32,7 posto, dok su prema istim podacima ukupne direktne obaveze po javnom dugu dostigle 9,21 milijuna eura, a indirektne 1,59 milijuna.

Slovenija, Srbija i Crna Gora s manjim udjelom duga u BDP-u

Jučer su objavljeni podaci prema kojima je ukupni dug Hrvatske krajem prvog tromjesečja dosegao 120,2 milijarde kuna, što predstavlja 36,2 posto BDP-a. Prema toj računici Hrvatska ima gotovo dvostruko veći javni dug od Srbije te osjetno veći udjel duga u BDP-u. 

Slovenija također bilježi manji javni dug, a prema posljednjim službenim podacima on iznosi 12,5 milijardi eura, a udio u BDP-u je 34,9 posto. Javni dug Crne Gore je 1,1 milijardi eura , što je oko 35 posto procijenjenog BDP-a.

Srbija koja je zbog loše financijske situacije zatražila pomoć MMF-a objavila je kako je unutrašnji dug po direktnim obavezama dostigao  4,1 milijardu eura, dok vanjski iznosi 5,1 milijardu, što je mnogo manje nego Hrvatska. Srbija je do sada od stand-by aranžmana s MMF-om iskoristila oko 1,3 milijarde eura odobrenih u sklopu 2,9 milijarda eura ukupnog aranžmana.

Srbija u travnju izašla iz recesije, Hrvatska možda izlazi sljedeće godine

Kada pogledamo projekcije za BDP za ovu godinu dolazimo do podatka da će susjedna Srbija ove godine imati rast BDP-a  od 1,5 posto, dok će Hrvatska imati taj isti postotak  - ali u minusu.

Srbija je, ako niste znali, u travnju izašla iz recesije, što je potvrdio tamošnji državni zavod za statistiku. Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) susjedne države u prvom tromjesečju ove godine bio jedan posto veći nego u istom razdoblju 2009. godine, dok se za Hrvatsku tek sljedeće godine predviđa izlazak iz recesije.

Ako je kriza uvezena, zašto drugi izlaze, a Hrvatske ne?

Budući da čelništvo HDZ-a s Jadrankom Kosor zna često reći kako je gospodarska kriza zapravo uvezena u Hrvatsku slijedom gospodarskih prilika u svijetu, za sada je izostalo suvislo obrazloženje zašto se Hrvatska najsporije oporavlja od zemalja u okruženju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi