RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatske šećerane bez šećerne repe iz Srbije zbog ulaska u EU

Napisano 07.08.2013. 09:46
Hrvatske šećerane bez šećerne repe iz Srbije zbog ulaska u EU

Mediji u Srbiji pišu kako će ove godine srpske šećerane imati dovoljno šećerne repe za preradu jer dio neće, kao prijašnjih godina, odlaziti u Hrvatsku koja je proizvođačima nudila puno bolju cijenu nego srpske šećerane.

Zbog ulaska Hrvatske u EU, mijenja se način subvencioniranja proizvodnje šećerne repe i hrvatske šećerane više neće moći ponuditi srpskim poljodjelcima privlačnu cijenu. Ove godine u Srbiji je zasijano 50 000 hektara šećerne repe, a prijašnjih godina je šećerna repa sa 5 000 hektara odlazila u Hrvatsku zbog čega su srpske šećerane imali manje sirovine, ali ove godine neće biti tako.

- Granice za sve primarne poljoprivredne proizvode iz Srbije, otvorene su prema EU, ali sada su u tržišnoj utakmici izjednačeni prerađivači iz Srbije i iz Hrvatske, jer za šećer izvezen u EU, imamo istu cijenu. Zato držim da repa neće više odlaziti u Hrvatsku, jer njihove šećerane, jednostavno, neće više imati mogućnosti nuditi znatno višu cijenu - Đorđe Bugarin iz Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine dodajući kako je lani Srbija zabranila izvoz šećerne repe u Hrvatsku kako bi zaštitila domaće prerađivače, ali je ta odluka izazvala brojne sporove među proizvođačima šećerne repe u Srbiji jer su hrvatske šećerane, uz osjetno veću cijenu, plaćale avansno.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi