RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatski generalski zbor zabrinut najavama optužnica iz BiH

Napisano 18.04.2015. 21:07

Umirovljeni hrvatski general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), udruge koja okuplja oko 70 umirovljenih hrvatskih generala i admirala, iznio je u subotu zabrinutost i generala i visokih časnika Hrvatske vojske navodnim najavama optužnica sa sudova iz Bosne i Hercegovine zbog, navodnih ratnih zločina 90-ih, a te je najave nazvao - "mini Haagom".

Pojavili su se problemi i mi ćemo se tu ozbiljno uključiti, jer smatramo nedopustivim da se nakon oslobađajućih presuda međunarodnog suda u Den Haagu, neke visoke časnike Hrvatske vojske poziva iz Sarajeva kako bi bili svjedoci na tim sudovima, izjavio je general Miljavac na konferenciji za novinare nakon izvještajne skupštine HGZ-a u Domu Hrvatske vojske u Zagrebu.

Što se događa nitko ništa ne zna i svi šute, dodao je Miljavac, odbivši odgovoriti o kojim je časnicima riječ.

Naglasio je da nije riječ samo o svjedocima već da postoje informacije kako su neki i optuženi za ratne zločine, dodavši da "ih je puno", no da nema prava govoriti o imenima.

General Miljavac pozvao je i medije da "istraže o čemu je tu stvar".

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora također je podsjetio kako je Hrvatska vojska u oslobodilačkim akcijama tijekom rata u Hrvatskoj i BiH ratovala tamo temeljem međunarodnih dogovora i konvencija između Republike Hrvatske i BiH.

Istaknuo je da i po međunarodnim konvencijama smije se uči u teritorij susjedne države do 60 kilometara ako ste s tog teritorija napadnuti ili procijenite da vam s tog teritorija prijeti ratna ugroza.

Po tim konvencijama na tom se teritoriju ne smije ostati trajno ili uspostavljati vlast, objasnio je general Miljavac.

Odbio je detaljnije govoriti o tim sudskim pozivima za svjedočenje i navodnim najavama optužnica za ratne zločine, ponovivši poziv medijima da se aktivnije uključe u istraživanje te pravosudne prakse u BiH, prenosi Fena.

Upitan o najavama mimohoda hrvatskih Oružanih snaga u Zagrebu, u povodu 20. obljetnice vojno redarstvene akcije "Oluja", te polemikama u javnosti oko toga, Miljavac je odgovorio da Hrvatski generalski zbor nema još konačni stav i da će se sastati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Dodao je da Zagreb zaslužuje nakon 20 godina vojni mimohod, ali da Knin treba ostati središte onoga što je bio strateški cilj "Oluje" i što je poništilo jednu paradržavu.

Knin treba ostati kao trajna vrijednost, a nakon 20 godina građani ove zemlje zaslužuju vidjeti svoju vojnu silu istaknuo je Miljavac.

Ocijenio je da troškovi tog mimohoda "neće biti neki veliki izdatak, jer vojska vježba i samo ju treba na neki način ešalonirati, postrojiti i zamisliti sav taj program".

Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi