RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatski katolici neće odgovarati na anketu pape Franje

Napisano 20.12.2013. 10:00
Hrvatski katolici neće odgovarati na anketu pape Franje

"Na anketu pape Franje o različitim pitanjima poput predbračnog života, istospolnih zajednica, obiteljske molitve i drugih, a koja je izazvala veliku pozornost i u medijima - vjernici u Hrvatskoj neće izravno odgovarati. Umjesto njih mišljenja o stanju na terenu sastavit će svećenici i biskupi", potvrdio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Naime, prije gotovo dva mjeseca Tajništvo biskupske sinode iz Vatikana je poslalo biskupskim konferencijama anketni upitnik koji se odnosi uglavnom na teme iz područja obitelji, ali i pitanja o pastoralu rastavljenih, homoseksualnih osoba, pobačaju, umjetnoj oplodnji i drugo.

Mnoge biskupije potrudile su se, prema preporukama iz Vatikana, zahvatiti što veći broj vjernika. Katolička crkva u Hrvatskoj odlučila se na drugačiju metodu. Smatraju da su biskupi zamoljeni, kako je rekao nadbiskup Puljić, da upitnik postave župnicima kako bi oni na njih odgovorili i pomogli biskupima sastaviti odgovore na konkretna pitanja. Istaknuo je još da anketa pape Franje nije upućena javnosti i na nju vjernici neće odgovarati.

Zadarska nadbiskupija anketu je objavila na svojoj internetskoj stranici u zaštićenom obliku. Neke biskupije, primjerice one katoličke u Velikoj Britaniji anketu su prilagodile i objavile na internetskim stranicama. Već su i skupili podatke te ih poslali u Vatikan.

I Slovenska biskupska konferencija odlučila se za internetsko prikupljanje mišljenja vjernika, potvrdili su nam u Slovenskoj biskupskoj konferenciji. Kažu da su do danas prikupili mišljenja 20 tisuća vjernika.

Očito su Biskupske konferencije različito shvatile kome je anketa namijenjena. A nedoumice o tome izazvala je možda i posebna zainteresiranost vjernika koji su s oduševljenjem dočekali da o tako važnim i životnim pitanjima Crkva u svojim najvišim tijelima u Vatikanu želi čuti njihovo mišljenje.

Pater Lombardi istaknuo je da se pitanja u anketi ne tiču učenja Crkve, objašnjavajući da dokument ima isključivo savjetodavni karakter te je redoviti dio prakse Biskupske sinode.

S druge strane glavni tajnik Biskupske sinode Baldisseri u svojem pismu od 18. listopada tražio je od biskupija da što hitnije i opširnije provedu ovu anketu.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi