RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ivić Pašalić: Strpljivo ću čekati. Doći će dan mog povratka u HDZ

Napisano 20.07.2013. 22:30
Ivić Pašalić: Strpljivo ću čekati. Doći će dan mog povratka u HDZ

Tomislav Karamarko i Ivić Pašalić nisu se uspjeli dogovoriti. Najpoznatiji “Tuđmanov doktor” ostao je tako i dalje izvan HDZ-a iz kojeg ga je izbacio bivši predsjednik stranke dr. Ivo Sanader. Pašalić je duboko razočaran stanjem u stranci premda bira riječi kada govori o HDZ-u i Tomislavu Karamarku. 

“Moj je dojam da je ovo vodstvo stranke slabo iskoristilo mogućnost za ozbiljne iskorake. A stvarno je u ovom vodstvu HDZ-a, u odnosu na Sanaderovo vrijeme, malo novih ljudi. Čini se da do konsolidacije žele doći više discipliniranjem članova, a puno manje otvaranjem stranke za nove ideje i ljude”.

Pašalić je u velikom intervjuu Obzoru u veljači 2012. godine poslao otvorenu poruku vrhu HDZ-a. “Spreman sam biti i portir HDZ-a, ako to treba stranci”. U međuvremenu nije dogurao do portira. A pokušaja s obje strane je bilo. 

Glavni inicijator Pašalićeva povratka je bio akademik Ivan Aralica, čovjek koji je bio vrlo blizak prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. On je inicirao prvi sastanak s tada tek novoizabranim predsjednikom Tomislavom Karamarkom. Krajem listopada 2012. godine dogovoren je sastanak u zagrebačkom hotelu Sheraton. Novinari su saznali da se nešto važno događa, pa je sastanak u posljednji trenutak preseljen u hotel Palace. Na sastanku su bili, osim Karamarka i Aralice, Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, dvojica najpovjerljivijih savjetnika novog vrha HDZ-a i – Ivić Pašalić. 

Aralica je iznio prijedloge u četiri točke. Bila je to svojevrsna politička platforma iza koje, kaže akademik, nisu stajali samo on i Pašalić, nego i šira grupa konzervativnih intelektualaca koji smatraju da HDZ mora biti okosnica konzervativne političke misli u Hrvatskoj.  

Upitan ugled vodstva stranke 

Dakle, Aralica je od Karamarka tražio da ponajprije ispuni obećanje o unutarstranačkim izborima nakon što se održe lokalni izbori, “da članovi stranke glasanjem biraju rukovodstva od temelja do vrha” jer je, kako kaže Aralica, to iznimno bitno za ugled stranačkog rukovodstva. “To bi učinilo neistinitom tvrdnju političkih protivnika da je HDZ genetski nedemokratska stranka i da se ne može demokratizirati”, stoji u dokumentu koji je Aralica predao Karamarku. Tražio je da se organiziraju unutarstranački izbori bez obzira na rezultat koji HDZ postigne na lokalnim izborima. 

Nadalje, akademik Aralica je tražio da se “zbog izdvojenog mišljenja i osobnog stajališta o nekom pitanju nikoga ne može pozivati na odgovornost ili isključiti iz stranke”. 

Posebno traži razumijevanje za Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa, dotadašnje vođe HDZ-a. Treba im dati vremena, kaže Aralica, da shvate svoju novu poziciju u stranci “koja treba biti aktivna, ali više ne može biti ni reprezentativna ni odlučujuća”. Ivan Aralica protiv je isključivanja iz stranke, a ako stvari budu išle u tom smjeru “neka to bude samoisključenje”. Aralica strahuje od stranačkih raskola i revanšizma koji ostavlja dojam u javnosti “da se stranka bavi sama sobom”. 

Posebnu pažnju akademik Aralica posvećuje Karamarkovom poraženom protukandidatu Milanu Kujundžiću za kojega kaže da je “veliki potencijal HDZ-a” i da mu treba naći odgovarajuće mjesto u stranci. “Članstvo i kadrovi koji su se u minulim stranačkim izborima vezali uz njegovo ime, a to je umalo polovica HDZ-a, njegovim bi angažiranjem dobilo satisfakciju i ostali vezani uz stranku i uz njeno aktualno vodstvo bez pomisli na secesiju i apstinenciju”. 

I na posljetku, za Aralicu najvažnije, traži povratak Ivića Pašalića u HDZ i da mu se prepusti da rukovodi “Zakladom hrvatskog državnog zavjeta Dr. Franjo Tuđman “gdje se i nalazio i kad mu je Sanader, uz odobravanje i pomoć ljevice, na sramotan način pokrao izbore”. Time bi se, kaže, omogućio povratak čak jedanaest tisuća onih koji su dijelili njegovu sudbinu”. U novoj Upravi Zaklade, uz Pašalića, po tom prijedlogu, trebali su biti sam Aralica i Miroslav Tuđman. 

“Moje prijedloge nisu ni prihvatili, niti odbili”, kaže danas Aralica koji za razliku od Pašalića, kad govori o Kramarku, ne bira riječi. Ne može mu oprostiti što je bio u timovima “najvećih detuđmanizatora”, Stipe Mesića i Ive Sanadera. Smatra da se stranka vodi nedemokratstki, da vodstvo nema vizije niti kapaciteta.

Neki od prijedloga akademika Aralice danas više nisu aktualni. Jadranka Kosor je izbačena iz HDZ-a i sada je neovisna zastupnica. Dr. Milan Kujundžić upravo ove subote osniva svoju novu stranku “Hrvatska zora – stranka naroda”. Aralica vjerojatno precjenjuje realni utjecaj ovih dvoje hadezeovih disidenata, ali smatra da je za HDZ iznimno loše rascjepkavanje političke desnice.

Ivić Pašalić vidi najveći problem u nedostatku unutarstranačke demokracije, kako u HDZ-u, tako i u SDP-u. 

– Rekao bih da postoje pozitivni pomaci u retorici, HDZ se opet pozicionira kao stranka konzervativnih vrijednosti, stranka Tuđmanovskog predznaka. No, to mi se čini premalo u odnosu na velike probleme koji su se nagomilali kroz Sanaderovu eru u kojoj je važan defekt bio deficit unutarstranačke demokracije, gledanje na unutarstranačke konkurente i kao na neprijatelje – kaže Pašalić. 

Političari i politički savjetnici bliski Tomislavu Karamarku i aktualnom stranačkom vodstvu nisu sretni zbog činjenice što se Ivić Pašalić još uvijek nije vratio u stranku. Među njime je puno onih koji zajedno s njim u vrijeme Sanadera napustili HDZ i osnovali Hrvatski blok. Svakako, veliki je broj i onih koji misle da Pašalićev loš politički imidž može biti poguban za HDZ i da mu ne treba dozvoliti povratak. 

Kujundžić nije trebao otići

– Što se mene tiče, nastojao sam kroz razgovore s predsjednikom stranke i glavnim tajnikom, dati svoj doprinos konsolidaciji. Kroz više razgovora vrlo sam jasno govorio o svom viđenju stanja u stranci i prijedlozima rješenja. Sve bitno je stavljeno i na papir. Na žalost, vrlo malo od toga je i prihvaćeno. Predlagali smo izradu novog Programa i Statuta stranke, održavanje unutarstranačkih izbora itd. Da su barem neki prijedlozi prihvaćeni, mislim da danas ne bi imali osnivanje nove stranke, ne bi imali Klub zastupnika gospođe Kosor, kao i još neke izlaske iz HDZ-a, te ne mali broj nezadovoljnih ljudi koji su očekivali više – kaže Pašalić. 

Večernji list je u posjedu još jednog prijedloga Aralice i Pašalića upućenog vodstvu HDZ-a.

Traže hitnu promjenu Programa HDZ-a jer na stranačkoj web stranici “stoji Program HDZ-a 2011. - 2015. Čitanjem se nalazi niz pogrešaka. Tako na početku stoji tvrdnja, kako je RH izbjegla gospodarsku krizu, za razliku od zemalja u okruženju... ovo je program na kojem je HDZ izgubio izbore, a pisali su ga kao samohvalu očito bivši ministri”.

Kujundžićevu odluku da osnuje novu stranku ne podržavaju ni Aralica ni Pašalić. Aralica mu je, navodno, poručio da ubuduće mogu surađivati samo kad se on jako razboli. A Pašalić kaže: “Žao mi je što se dr. Kujundžić odlučio na formiranje svoje stranke jer smatram da se konzervativna opcija treba široko okupiti u HDZ-u i oko HDZ-a.”

Kujundžiću u prilog ne ide dosadašnja politička praksa u Hrvatskoj. Ni jedna disidentska skupina, ni jedna skupina otpadnika iz velikih stranaka nikada ništa nije uspjela. Nisu uspjeli ni Mesić i Manolić sa svojom strankom u trenutku kada su bili najjači. Uspio je samo Branimir Glavaš, ali u specifičnom, regionalističkom i desničarskom okružju. Kujundžić je, ipak, posve siguran u sebe i u posljednjem broju Hrvatskog tjednika kaže: “Sadašnji HDZ i Tomislav Karamarko više me ne zanimaju... Ne radimo frakciju HDZ-a. Mi stvaramo novu hrvatsku, narodnu stranku, i na tom ćemo tragu okupiti sve što je kvalitetnu u hrvatskom narodu, bez predrasuda, bez takozvanih svjetonazora”. 

Međutim, činjenica je da se Ivića Pašalića mnogi pribojavaju. On sam ne skriva da još uvijek ima ozbiljne političke ambicije.

– Ja ću strpljivo čekati mogućnost da sudjelujem u unutarstranačkoj konsolidaciji i demokratizaciji. Još je jako puno posla i problema u HDZ-u, treba puno više dijaloga, okupljanja, tolerancije... Strpljivo ću čekati, a taj dan će sigurno doći. Mene ne zanima nikakav položaj, zanima me budućnost Hrvatske na koju konsolidirani HDZ može bitno utjecati – poručuje dr. Ivić Pašalić.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi