RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izbori u Hrvatskoj: Nikad neizvjesnija borba za glasove Hrvata iz BiH

Napisano 07.10.2011. 11:14
Izbori RH

Borba za tri mandata iz 11. izborne jedinice za Hrvatski sabor nikada neće biti neizvjesnija i s većim brojem stranaka pa se očekuje žestoka borba za svaki glas.

S obzirom kako će stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora najvjerojatnije ići sa svojom listom, brojne stranke iz Hrvatske su zbog tog poteza "namirisale krv" te izlaze na izbore u BiH sa svojim kandidatima. Prema sadašnjem stanju, BiH će uskoro biti preplavljena plakatima kandidata za dijasporu HDZ-a RH, HSP-a RH, stranaka okupljenih oko HNS-a, Milana Bandića, Ljube Jurčića pa čak i HSLS-a. Sve to obećava zanimljivu i ravnopravnu borbu koja do sada nikada nije zabilježena kada su u pitanju glasovi dijaspore za Sabor RH.

Na svim dosadašnjim poslijeratnim izborima sve mandate iz dijaspore uvijek je dobivao HDZ, a u nekoliko navrata, kao i kod izbora 2007., upravo ti mandati značili su i prevagu za njihovu pobjedu. Međutim, svih tih godina zastupnici iz dijaspore, uglavnom iz BiH, uglavnom su služili kao mašinerija za dizanje ruku te se ni na koji način nisu borili za poboljšanje katastrofalnog stanja Hrvata u BiH. Upravo zbog toga sve su glasnija razmišljanja da HNS kandidira svoju listu za dijasporu, a ukoliko bi ti kandidati ušli u Sabor RH bavili bi se ponajviše za problematikom Hrvata iz BiH i iseljeništva. Prema HNS-ovoj računici, u ovakvom scenariju u najmanju ruku u Hrvatski sabor ući će s jednim čovjekom, piše Dnevni list.

Ovakav scenarij najmanje se sviđa HDZ-u RH, koji sigurno ne želi prepusti mandate koje je već upisao kao sigurne. Ukoliko se ne uspije dogovoriti sa svojim sestrinskih strankama iz naše zemlje (HDZ BiH i HDZ 1990.), nesumnjivo će u BiH izići sa svojom listom. Njihovi kandidati trebali bi biti poznati Hrvati koji su rođeni u BiH, pa bi se tako na njihovoj listi mogli naći i neki sadašnji saborski zastupnici. Tim potezom HDZ RH u našoj zemlji bi spašavao što se spasiti da, te računao kako će uzeti bar jedan mandat.

Iako još uvijek nije potvrđeno, očekuje se kako će se za glasove bh. Hrvata boriti i dva rođena Gruđanina – Milan Bandić i Ljubo Jurčić. Kako bi mogli pomrsiti račune svima ostalima, dovoljno govori podatak da je Bandić za predsjedničke izbore u BiH pokupio 100.000 glasova i do nogu potukao kandidata HDZ-a RH Andriju Hebranga.
HSP RH uvijek do sada je izlazio na izbore u 11. izbornoj jedinici, tako da se to očekuje i ovaj put. Kandidate za njihovu listu u BiH vjerovatno će dati HSP BiH, njihova sestrinska stranka u našoj zemlji.

Kako se borba za glasove bh. Hrvata komplicira, možda najbolje svjedoči primjer kako će i HSLS imati listu za dijasporu. Naime, dok je za sve prethodne stranke i nezavisne kandidate bilo očekivano da će imati kandidate u 11. izbornoj jedinici, ovaj potez HSLS- a ipak predstavlja iznenađenje. Njihovim stopama vrlo lako bi mogle krenuti i neke druge hrvatske stranke ili nezavisni kandidati s nadom kako im upravo velika raspršenost glasova i njima može donijeti određene političke bodove.

24 sata


Nema komentara

Anketa

Ustavi