RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izbori u RH: Od 84 kandidata za dijasporu, tek 13 njih ima prebivalište u BiH

Napisano 24.10.2015. 18:10
Vesna Pinjuh

Službena predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Hrvatskoj koji će se održati 8. studenog je otpočela, a očekuje se žestoka bitka za svaki glas između “Domoljubne koalicije” i “Hrvatska raste”. Prema svim relevantnim istraživanjima, razlika između dvije koalicije je tek tri do četiri zastupnika, dakle obje će morati u postizborne koalicije ako žele na vlast.

Iako daleko od toga da će biti presudno i tri mandata koje dolaze u Sabor RH od glasova Hrvata iz BiH, iseljeništva i dijaspore neće biti nebitna. Zbog toga će u borbu za glasove u XI. izbornoj jedinici čak 11 lista, koje je u četvrtak potvrdilo Državno izborno povjerenstvo RH.

No, na listama se nalazi vrlo malo onih koji zaista i žive u BiH. Naime, od ukupno 84 kandidata koja se nalaze na listama za XI. izbornu jedinicu tek njih 13 ima prijavljeno prebivalište u BiH. Ono što pak treba istaknuti, vrlo veliki broj kandidata je rođen ili vuče porijeklo iz BiH, piše Dnevni list.

DIP RH je službeno objavio sve liste, i sve kandidate s osnovnim podacima (matični broj, datum rođenja i prebivalište). Tako primjerice na listi A-HSP-a niti jedan kandidat nema mjesto prebivališta u BiH (jedan iz Njemačke ostali svi iz Hrvatske).

Na listi koalicije stranke okupljene oko Milana Bandića (u koaliciji je i stranka Ljube Jurčića) nositeljica liste Ivana Buntić je s mjestom prebivališta u Ljubuškom, kao i Antonio Bandić u Grudama, a svi ostali su u Hrvatskoj. Ono što je zanimljivo, i na listi koalicije stranka okupljenih oko HDZ-a RH (“Domoljubna koalicija”), od 14 kandidata samo njih petero je s prebivalištem u BiH, ali na prva četiri mjesta trojica su od njih (Božo Ljubić prvi, Nevenko Barbarić treći, Željko Raguž četvrti).

Na listama koalicije HKS-HOS-HSP (koalicija “Spremni”) od šest kandidata nitko nema prebivalište u BIH. Istovjetna je situacija s listama MOST-a, ORaH-a, koalicije “Uspješna Hrvatska” (Čačić-Josipović). Kada je u pitanju lista U ime obitelji-Projekt Domovina, od devet kandidata prebivalište u BiH ima samo Marija Suša iz Livna. Nadalje, koalicija HKDU-HDS-ND na listi za XI. izbornu jedinicu nema ni jednu osobu s prebivalištem u BiH, dok od sedam kandidata na Nezavisnoj listi-Vesna Pinjuh gotovo svi imaju prebivalište u našoj zemlji. Zaključno, Socijalistička radnička partija RH na svojoj listi za BiH, iseljeništvo i dijasporu nema nikog s prebivalištem u BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi