RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izlazne ankete Nove TV i RTL-a: Josipović prvi, Bandić drugi

Napisano 28.12.2009. 04:23

Po prvim neslužbenim izlaznim anketama, SDP-ov kandidat Ivo Josipović osvojio je 32,7 glasova, dok ga brojem glasova slijedi Milan Bandić sa 14,1 glasova. HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang zasad ima 12,1 glasova i puše Bandiću za vratom.

Nezavisni kandidat Nadan Vidošević osvojio je 11,6%, a kandidatkinja Vesna Pusić 7,5% glasova. Dragan Primorac 5.9 % glasova, Damir Kajin 4,0% glasova.

Na začelju liste nalaze se Vesna Škare-Ožbolt sa 1,6% glasova, Boris Mikšić s 2,1% glasova, Miroslav Tuđman sa 3,4%, Josip Jurčević sa 2,6% te Slavko Vukšić s 0,6% glasova.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da se do 16 sati na izbore odazvalo ukupno 33,87 posto građana s pravom glasa, što je u usporedbi s predsjedničkim izborima 2005. godine čak 8 posto manji odaziv birača. Ove je godine otvoreno 6550 biračkih mjesta za prijavljenih 4,088.798 birača.

Po anketama provedenim 21. i 22. prosinca, najviše šansi za prolazak u drugi krug izbora, uz Ivu Josipovića, dobili su Nadan Vidošević i Milan Bandić, ovisno o agenciji koja je provodila istraživanje. Ankete agencije TotusOpinionmetar Vidoševiću su davale 14,2 % a Bandiću 9,5 % glasova, dok je istraživanje agencije Puls Bandiću davalo 17,4 % glasova birača, a Vidoševiću 11,9 %.

Prvi službeni rezultati Državno-izbornog povjerenstva očekuju se u ponoć, dok će precizni rezultati biti objavljeni u ponedjeljak u 12 sati.

U prvim reakcijama iz Josipovićevog i Bandićevog stožera čule su se pobjedničke izjave. Šef stožera Ive Josipovića Mirando Mrsić rekao je kako su rezultati izlaznih anketa očekivani.

"Bilo koji kandidat koji uđe u drugi krug nama je primjereni protivnik i mi ćemo ga pobijediti.", istaknuo je Mrsić.

Šef Bandićeva stožera Duško Ljuština nije htio detaljno komentirati, ali je siguran da Bandić ulazi u drugi krug.


Nema komentara

Anketa

Ustavi