RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Jadranka Kosor podržala svehrvatski savez

Napisano 08.10.2010. 10:08
Jadranka Kosor i Dragan Čović

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor poduprla je inicijativu za okupljanjem hrvatskih političkih stranaka u veliku koaliciju koja bi se usprotivila neprincipijelnim savezima i planovima da se Hrvate eliminira iz vlasti.

Otvorena potpora

Hrvatska premijerka rekla je to predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću nakon jučerašnjeg skoro dvosatnog sastanka u Zagrebu.

- Jako dugo smo o tome razgovarali jer to je naša vizija i strateški se želimo postaviti nakon ovih izbora. Mi jesmo stožerna stranka i to sada pokazuje time što smo otvoreni da zajedno baštinimo ovaj rezultat i zajedno gradimo poziciju Hrvata u BiH, rekao je Čović. RH podupire BiH u međunarodno priznatim granicama, no istodobno traži takva rješenja koja bi dovela do ustavne jednakosti sva tri naroda. Pri tome je Čović istaknuo kako je okupljanje hrvatskih stranaka posebno značajno zbog predstojećeg procesa ustavnih promjena.

- Gosopođu Kosor sam informirao da ću pozvati sve hrvatske stranke na okupljanje bez obzira na ostvareni rezultat i iako zajedno možemo praviti vlast. Ovo je vrijeme iznimno značajno, rekao bih presudno za sudbinu hrvatskog naroda zbog ustavnih promjena koje će doći. Čović je uvjerio Kosor kako je SDP-ov projekt o stvaranju nove alijanse bez Hrvata osuđen na neuspjeh te da je za Željka Komšića glasovalo oko 98 posto birača bošnjačke nacionalnosti.

Tašti političari

Svojevrsni referendum u kojemu su Hrvati u BiH kao jedino ispravni koncept podržali svehrvatsku koaliciju umjesto uspostave probošnjačke alijanse nakon općih izbora u BiH, i jučer je podržao velik broj uglednika među Hrvatima . O pogubnim posljedicama podjela i stalnog trovanja nacionalnog tkiva koja stižu i od pojedinih uglednika, najbolji komentar ponudili su rezultati izbora u kojima se, unatoč velikom zaokretu u odnosu na četiri godine ranije, nitko ne može slavodobitno postaviti. Umjesto temeljnog odraza političke kulture, pojedini gubitnici izbora nespremni su prihvatiti tu činjenicu, a idu i korak dalje, optužuju se za prijevare umjesto da same izvuku zaključke iz vlastitog neuspjeha.


Nema komentara

Anketa

Ustavi