RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josip Perković: Spreman sam svjedočiti u Münchenu

Napisano 15.07.2013. 08:43
Josip Perković: Spreman sam svjedočiti u Münchenu

Nisam počinio kaznena djela koja mi pripisuju i nemam veze s Đurekovićevim ubojstvom, kao što nije imao ni moj odjel ni cijela Služba državne sigurnosti SRH 1983. godine. Bio sam spreman svjedočiti i u Münchenu, tamošnjim sam tužiteljima i poslao svoje dvije kratke izjave. Isto tako njemačkim tužiteljima poručio sam da, dođu li u Zagreb, odgovorit ću im na apsolutno svako postavljeno pitanje. No tužitelji Dietrich i Weiss nisu došli u Zagreb kazavši da se ne osjećaju sigurno u RH. Moj odvjetnik Nobilo predložio im je da cijelu stvar organizira MUP i da oni osiguraju prostor za moje svjedočenje.

Njihov oprez čudi s obzirom na to da RH nije neka divlja zemlja i tužitelji su odavno mogli dobiti moje izjave. Stvar će se promijeniti jer Krunoslavu Pratesu ponovno će se suditi u obnovljenom postupku. Izražavam spremnost za svjedočenje, pod određenim uvjetima u Münchenu ili videovezom, stvar je organizacije tog posla – izjavio je za Večernji list Josip Perković. To je prva izjava Josipa Perkovića nakon što je postao najspominjanija osoba u Hrvatskoj. Ni te izjave ne bilo da mu već danima nije postajalo sve jasnije da nešto mora reći.

Perković nije želio više govoriti, ali u razgovorima s nekim njemu bliskim osobama uspjeli smo rekonstruirati kako je on doživio događaje proteklih tjedana i koji su njegovi argumenti da je “čist” u slučaju Đureković zbog kojega je Njemačka zahladila odnose s Hrvatskom.

Josip Perković udobno je sjeo ispred svog televizora u kući u tihoj, podsljemenskoj zoni Zagreba. Nije propuštao središnji dnevnik, što i jest navika iz prošlih, burnih vremena i sistema, kada su sve glavne poruke dana bile koncentrirane u toj TV emisiji. Vrtio se prilog o fiskalizaciji tržnica, riječ su dobili protivnici Linićeva discipliniranja svega i svakoga. “Izglasali su lex Perković, izglasat će i “lex tržnice””, začulo se s ekrana i u tom trenutku Perkoviću je postalo jasno da mu se dogodila jedna od najgorih stvari koja se može dogoditi umirovljenom šefu tajnih službi – postao je općepoznat, svi su čuli za njega.

– Ma vidite dokle je ovo sve došlo, jeste li gledali TV, s ogorčenjem je primijetila trenutačno najspominjanija osoba u Hrvatskoj. Njemu bliski ljudi kažu da već jako teško trpi svakodnevne prozivke, spominjanje i stavljanje u sve moguće kontekste politike. Perković, sigurno je, ne želi publicitet kojeg se čitavog svog života posebno klonio. Publicitet i posao u sigurnosno-obavještajnom sustavu (odnosno sustavima, onom u bivšoj SRH i u RH) nikako ne idu zajedno. Premda mu je jako dobro poznato kako funkcioniraju politika i mediji, svejedno je iznenađen kako je on ušao u prvi plan zbivanja.

I njemu je čudno kako je njegov slučaj narastao na lex Perković. Postao je osoba zbog koje, kažu, slijedi i promjena Ustava RH. Osoba oko koje će se gložiti političke stranke, o kojoj će se raspravljati u Saboru. Osoba zbog koje, kažu, u Zagreb nije došla glavna političarka EU i svijeta, njemačka kancelarka Angela Merkel. Perković je shvatio da se više neće moći držati “low profile”, da neće moći dopustiti da svi o njemu govore, a da od njega u javnost ne dolazi ni slovo. No, kako to učiniti, jer umirovljeni obavještajac još nije spreman prijeći Rubikon i dati intervju. Svoja razmišljanja ipak dijeli s najbližim i vjernim znancima, koji i inače poznaju njegov višedesetljetni životni put. Što, dakle, o svemu rečenom misli J. Perković? Kako razmišlja i što namjerava poduzeti, sad kad mu, razvidno, predstoji pojavljivanje pred sudom, njemačkim ili hrvatskim.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi