RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Josipović ne želi susret s Inzkom u Zagrebu?!

Napisano 13.05.2011. 12:06
Josipović i Kosor

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nakon povratka iz SAD, gdje je podnosio polugodišnje izviješće u UN-u, putuje u Zagreb.

Kako doznaje naš portal Inzko se želi tom prigodom susresti u Zagrebu s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, ali ne i Josipović. Zahlađenju odnosa između hrvatskog predsjednika Josipovića i visokog predstavnika Inzka doprinijela je činjenica da je on zanemario upozorenja hrvatskog državnog vrha da vlast u FBiH nije razumno formirati ignorirajući izbornu volju hrvatskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna u BiH, kao i da takva rješenje dugoročno nisu dobra.

Osim što je ignorirao upozorenja Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, Inzko se stavio iznad ustava i zakona, suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva te tako omogućio nezakonito formiranje federalne vlade i izbor predsjednika Federacije BiH.

Takvo ponašanje visokog predstavnika dovelo ga je u poziciju da ga se u Hrvatskoj ignorira, a od Inzka su se distancirali i neki njegovi dojučerašnji prijatelji u Hercegovini koji izbjegavaju svaki kontakt s njim.

Iznko, očito, sada pokušava donekle popraviti štetu koju je napravio svojim neodmjerenim potezima koje vuče u posljednje vrijeme, a što ga uz Zlatka Lagumdžiju drži najodgovornijim za vrlo lošu političku klimu u BiH i odnose na relaciji Mostar – Sarajevo, ali i Sarajevo Banja Luka izbjegava.

U tom bi se kontekstu mogla promatrati njegova današnja izjava oko formiranja državne vlasti te da je međunarodna zajednica spremna pomoći medijacijom u tom procesu, a da su njegova stajališta „poznata još od 3. listopada i da predsjedavajući Vijeća ministara mora biti Hrvat po rotaciji. Državna vlada mora imati što širu podršku, da je čini što više stranaka i jedan od HDZ-ova treba dati državnog premijera - izjavio je Inzko za Avaz na povratku iz Washingtona u Sarajevo.

Dnevnik.Ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi