RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatska ima odgovornost prema Hrvatima u BiH

Napisano 26.06.2015. 14:24
Kolinda Grabar-Kitarović

U povodu Dana državnosti, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na Pantovčaku je upriličila svečani prijam, na kojem je još jednom zahvalila svima koji su ostvarili i obranili slobodnu i neovisnu Hrvatsku, pri čemu je posebno istaknula hrvatske branitelje, prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana te tadašnje vlade i Sabor.

Podsjetila je kako je Hrvatska prošla težak put opće društvene preobrazbe te ostvarila važne vanjskopolitičke ciljeve, članstvo u NATO-u i EU, te ocijenila kako je Hrvatskoj potrebna ambicioznija vanjska politika, kako bi osnažila već uspostavljena, a pomalo zanemarena prijateljstva.

Kao jedan od najvećih izazova još jednom je navela problem iseljavanja, posebno mladih, a Vladu i sabor pozvala da donesu dugoročne poticajne mjere koje će zaustaviti demografsku devastaciju Hrvatske.

Naglasila je da Hrvatska ima odgovornost i prema iseljenim Hrvatima, hrvatskoj manjini u drugim zemljama te prema Hrvatima BiH te ocijenila kako im kao država trebamo pružiti veću institucionalnu potporu te otvoriti mogućnost suradnje i povratka u Hrvatsku onima koji to žele.

"Naš zajednički uspjeh, uspjeh naše države i dobrobit svakoga od nas ovisi o našoj radišnosti, kreativnosti, učenju, poštenju, pravednosti, toleranciji, socijalnoj osjatljivosti i solidarnosti. To su osnovne sastavnice su temeljne sastavnice modernoga domoljublja koje želimo njegovati i promicati. Stoga nam danas više od svega trebao odgovoran i ozbiljan dijalog svih sastavnica državne vlasti, oporbe, svijeta znanosti, obrazovanja i kulture, svih onih koji imaju odgovornost za rješavanje pojedinih pitanja", poručila je predsjednica. čestitajući još jednom svim građanima Dan državnosti.

Na svečanom prijamu okupio se velik broj političara, diplomata, predstavnika vjerskih zajednica, vojnih vlasti, pravosuđa, zdravstvenih i kulturnih ustanova, te brojni poznati sportaši, glumci, pjevači i druge javne osobe.

Svečanosti su, među ostalima, nazočili i predsjednik Sabora Josip Leko i potpredsjednica Dragica Zgrebec, saborski zastupnici, ministri zdravlja te gospodarstva Siniša Varga i Ivan Vrdoljak, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, predsjednik Mešihata islamske zajednice Aziz Hasanović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi.

Na prijamu nisu bili premijer Zoran Milanović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji su službeno u Bruxellesu.


Nema komentara

Anketa

Ustavi