RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kosor: Hrvatskoj "ne prijeti" bankrot

Napisano 27.08.2010. 03:02

Predstavljajući danas pred Hrvatskim saborom rebalans državnog proračuna, hrvatska premijerka Jadranka Kosor poručila je da Vlada zbog društvene ravnoteže i zaštite standarda hrvatskih građana ne želi smanjiti plaće i mirovine, te kazala da Hrvatska nije Grčka, nije u fiskalnoj krizi i ne prijeti joj bankrot.

"Što se tiče vlade, zbog zaštite hrvatskih građana, nema smanjenja plaća i mirovina, jer oni moraju školovati djecu, kupiti kruh, krvavo raditi i zaraditi novac", kazala je Kosor.

Glavni temelj i kriterij koji nas je vodio pri izradi rebalansa je društvena ravnoteža, standard građana i poticanje optimizma kod građana budući da smo svjesni situacije da potrošnja opada, a istodobno raste štednja u bankama.

"Hrvatska nije u dubokoj fiskalnoj krizi, Hrvatska nije Grčka već svoje javne financije vodi uredno i pravovremeno podmiruje inozemne i domaće obveze", naglasila je premijerka dodajući kako to govori zbog svih onih koji "obmanjuju javnost".

Kako je rekla, u javnosti se govorilo da bi se rebalansom državni proračun mogao smanjiti i za 10 milijardi kuna, a to je, istaknula je, nemoguće bez rezanja plaća i mirovina.

"Bez rezanja rodiljinih naknada, plaća, mirovina, naknada za socijalno ugrožene, ne možete doći ni do pet, a kamoli do 10 milijardi kuna", kazala je.

No, vlada je nakon brojnih razgovora sa socijalnim partnerima, poljoprivrednicima, savjetnicima, odlučila "stati na stranu onih kojima je danas uistinu teško i koji strahuju što će biti sutra, ali smo se isto tako odlučili da rashode državnog proračuna zamrznemo u 2011. i 2012. godini".

"Donijeli smo i odluku da se nastave razgovori s bankama i financijskim sektorom da vidimo kako oni mogu pridonijeti rješavanju krize i izlasku iz nje i kako bi teret koji podnosimo bio ravnomjerno raspoređen", dodala je.

Smatramo, kazala je, da se i banke moraju uključiti jer one posluju u Hrvatskoj i građani u njima štede, a štednja se povećava.

"Vjerujem da će razgovori s njima biti uspješni i kako će participirati u izlasku iz krize", ustvrdila je.

Odgovorila je i na kritike da se vladin Program gospodarskog oporavka ne provodi kazavši kako se provode sve njegove mjere, a efekti, ocijenila je, vidjet će se u 2011.

"Vlada će ispuniti ciljeve zadane Programom gospodarskog oporavka i sigurno da će se trendovi u idućoj godini preokretati. Mislim da 2011. možemo dočekati s umjerenim optimizmom", ocijenila je premijerka poručivši da svi oni koji govore o tome da se štednja može provesti na svim stavkama "moraju reći konkretno i uprijeti prstom".

Osvrnula se i na kritike da se rebalansom povećava deficit i rekla kako u Europi brojne zemlje imaju deficit veći od rebalansom predviđenih 4,2 posto BDP-a.

"Deficit koji se predlaže neće uvesti Hrvatsku u dužničko ropstvo i neće produbiti krizu", naglasila je.


Nema komentara

Anketa

Ustavi