RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

l treći, hrvatski entitet u BiH je moguće rješenje

Napisano 24.11.2011. 09:58

l treći, hrvatski entitet u BiH je moguće rješenje

Čelična lady

■ Vjerojatno nova šefica vanjskih poslova Hrvatske, BiH stavila među tri prioriteta
■ Razmotriti zalaganje za treći entitet ako će to stabilizirati BiH

Jedna od vodećih osoba Kukuriku koalicije i Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, koja bi po raspodjeli vladajućeg kolača trebala biti ministrica vanjskih poslova Hrvatske, nanovo je 'šokirala' javnost otvorenim zagovaranjem mogućnosti uspostave i trećega, hrvatskog entiteta u BiH.

EU, Srbija, BiH

Iznoseći ključne prioritete vanjskopolitičke orijentacije službenog Zagreba, Vesna Pusić je istaknula da je to odnos prema Europskoj uniji, međusobnim tužbama sa Srbijom, kao i tema rješenja pitanja problema zvanog BiH.
„Kako bi se što prije normalizirali odnosi u BiH, potrebno je razmotriti zalaganje za treći, hrvatski entitet ako će to doprinijeti stabilizaciji BiH. No, jedinstvena BiH je hrvatski nacionalni interes“, istaknula je Pusić. Dodala je da bi tom potporom Hrvatska trebala sudjelovati u donošenju rješenja koje bi prekinulo postojeći status quo u BiH.

Ova izjava jedne od čelnica Hrvatske narodne stranke i Kukuriku koalicije je postala kontinuitet. Ranije je izjavljivala kako postojanje hrvatskoga entiteta ne bi pogoršalo stanje u BiH, jer, dodala je, „ovo što postoji dovelo ih je u jednu pat-poziciju“.
„To je pozicija iz koje se BiH mora na neki sasvim novi način ponovno uspostaviti i početi graditi državu. Sugestija ili ideja s pet entiteta, tri koja priznaju postojeće stanje na terenu i dva koja projiciraju poziv na buduće stanje je samo jedna od ideja. Niti će itko iz Hrvatske bilo što htjeti, niti moći, niti biti u prilici da nameće BiH, ali jedna otvorena rasprava o tome na koji način osigurati da BiH gradi svoje institucije države, to je svakako bitna rasprava“ istaknula je Pusić. 

Josipović za raspravu

Upozorila je da je od ključnog značenja da se sva tri naroda u BiH osjećaju dobro u svojoj zemlji i da budu slobodni biti ono što jesu. Zanimljivo je i kako je razgovor o trećem entitetu ocijenio legitimnim prijedlogom i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. On smatra da to može biti dobro rješenje za BiH u slučaju kada bi bilo moguće i kada bi ga podržala većina u BiH. Istodobno je izrazio sumnju da takva većina postoji.


| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi