RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Majorizacijom Hrvata ugrožava se sam temelj stabilnosti BiH

Napisano 19.03.2011. 16:46

KOSOR I JOSIPOVIĆ

Majorizacijom Hrvata ugrožava se sam temelj stabilnosti BiH

Službeni Zagreb uputio zahtjev da se poštuje Daytonski sporazum i Ustav te zemlje. Zabrinutost izrazili i pravni stručnjaci. OHR dopustio ustavnopravno nasilje u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor pozvali su u petak u zajedničkoj izjavi sve relevantne političke čimbenike u BiH da ne odustaju od politike dijaloga u traženju rješenja koje će osigurati institucionalnu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i građana, spriječiti mogućnost majorizacije te tako osigurati funkcionalnost i prosperitet Bosne i Hercegovine.

Ugrožavanje

- Republika Hrvatska još jednom iskazuje punu potporu teritorijalnom integritetu BiH te poziva sve relevantne političke čimbenike u BiH da ne odustaju od politike dijaloga u traženju rješenja koje će osigurati institucionalnu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i građana, spriječiti mogućnost majorizacije, te tako osigurati funkcionalnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika i premijerke objavljenoj dan nakon konstituiranja Doma naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u nepotpunom sazivu.

U zajedničkoj izjavi navodi se da Josipović i Kosor s pozornošću prate razvoj događaja u Bosni i Hercegovini nakon što se politički subjekti u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu uspjeli dogovoriti o uspostavi vlasti koja bi uključivala i predstavnike većinski izražene političke volje hrvatskog naroda u BiH.

- Jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i poštivanje njihove političke volje jedan je od temeljnih preduvjeta za stabilnost, kao i za uspjeh reformi koje predstoje Bosni i Hercegovini. U tom smislu, Republika Hrvatska potiče sve političke čimbenike u Bosni i Hercegovini da temelje te stabilnosti ne ugroze, već na njima grade euroatlantsku budućnost”, ističu Josipović i Kosor. Hrvatska premijerka je tijekom jučerašnjeg dana sudjelovala i u programu Hrvatskog radija i poručila da hrvatska Vlada želi da se u BiH poštuje politička volja sva tri naroda izražena na izborima te je kazala kako se s uredom hrvatskoga predsjednika usuglašava moguća zajednička izjava nakon što su dan ranije u BiH konstituirani Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u nepotpunom sazivu te je izabran predsjednik Federacije i Vlada, sve bez sudjelovanja predstavnika dvaju bosanskohercegovačkih HDZ-a.

Ranija izjava

- Želimo da se ostvari ono što je najvažnije u BiH - konstitutivnost sva tri naroda i da se poštuje politička volja sva tri naroda, rekla je u izjavi premijerka Jadranka Kosor.

Hrvatska premijerka i predsjednik Ivo Josipović ranije su uputili puno jasniju izjavu u kojoj su istaknuli da se vlast u Bosni i Hercegovini ne treba uspostaviti bez legitimnih predstavnika iz sva tri naroda. Na takve izjave stiglo je dosta komentara, prije svega iz redova SDP-a koje je osudilo poruku službenog Zagreba prema Hrvatima u BiH.

| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi