RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Milanović smijenio ministra Linića!

Napisano 06.05.2014. 14:31
Milanović smijenio ministra Linića!

- Danas ujutro sam se susreo s ministrom Linićem, došao je ovdje u Vladu i rekao mu da više ne uživa moje povjerenje iz nekoliko razloga i da zbog toga ne vidim više mogućnost naše suradnje. Za njegova nasljednika  Saboru će predložiti Borisa Lalovca - rekao je na početku konferencije za novinare premijer Zoran Milanović.

- Zašto je do ovoga došlo. Prije više od dva mjeseca čelnica Porezne uprave me upoznala s nekim predstečajnim nagodbama u kojima je odmah uočeno da je riječ o velikim nesrazmjerima. Moj naputak je bio da se odmah obrati ministru jer je vjerojatno riječ o pogrešci koja se može popraviti, ali treba utvrditi odgovornost zašto zemljišta uzimaju pod račun po, očito je bilo, višestruko uvećanoj cijeni - kazao je Milanović i dodao da se u dva mjeseca nije dogodilo ništa i da "to tako ne može".


"Državu se ne može oštećivati"

- Državu se ne može oštećivati i tu se ne može govoriti o spašavanju radnih mjesta kao kriteriju jer bi ta radna mjesta bila spašena ionako. I da se ovdje postupilo po zakonu i da je procjena bila realna - kazao je Milanović i dodao da "to tako ne smije biti" i da je to za njega ozbiljan politički razlog.

- Pogreška se može dogoditi, ali onda očekujem da se utvrde odgovorni za to koji su ministra, u to sam uvjeren, doveli u zabludu pa je potpisao  ugovor koji nije dobar za Hrvatsku - kazao je Milanović te dodao kako je drugi razlog za smjenu slučaj pomoćnika ministra Branka Šegona.


linic



- Ne vidim više mogućnost za nastavak suradnje s ministrom Linićem - rekao je premijer Milanović na konferenciji za novinare. - To je politička odluka - rekao je Milanović koji se požalio jer je Linić prvo objavio odgovor na internetu, a potom ga rekao njemu.

- Povjerenje je ozbiljno narušeno. Zahvaljujem ministru Liniću za doprinos Vladi - rekao je Milanović te dodao kako takve stvari moraju biti čiste te da su izbori bitni, ali su čiste ruke još bitnije. - Nisam bio zadovoljan Linićevim odgovorom. Moji kriteriji su očito drugačiji. O sastanku s Linićem ne želim govoriti - kazao je Milanović.  Kazao je da ne može voditi kazneni postupak, ali da može političku istragu. Za Lalovca je kazao da je obrazovan i mlad stručnjak koji poznaje sve procese i posao može početi raditi odmah.

- S ministrom Linićem sam imao intenzivnu i dobru suradnju. On je sa svojim suradnicima radio posao koji je važan i odgovoran. Posebno je surađivao sa ravnateljicom Porezne uprave u čijem resoru se se događale najveće i najdublje promjene. Vidio sam ih kao tim. Ministar Linić je jedan intenzivan katkad i jedan vrlo agresivan čovjek prema suradnicima i sve mi to znamo - rekao je Milanović i dodao kako je to nešto s čime žive i cijena "ovog posla koji je stresan, naporan i nepredvidiv".

- Ministar financija nije vidio problem u tome da njegov pomoćnik u vrijeme svog mandata uzme kredit u HBOR-u. Iznos tog kredita nije bitan. Čekao sam odgovor i obraćanje javnosti tog istog gospodina. A kada do toga nije došlo, tražio sam od ministra da ga smijeni i on je to odbio. Na kraju sam to morao učiniti javno - kazao je Milanović o slučaju Šegon i dodao kako takve stvari "bitno narušavaju povjerenje".


"Tako se ne radi"

- Meni je to potpuno neprihvatljivo, kao i ostalim članovima Vlade, a ministru nije. I da je stalo samo na tome mi bismo imali određeni problem i nesporazum. Ali ministar je nastavio cijelo to vrijeme, do dana današnjega, govoriti o svom bivšem pomoćniku kao o žrtvi - kazao je Milanović i dodao da je o tom slučaju imao stav i prije nego je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa donijelo svoju odluku.

- Na kraju, i način na koji je ministar odgovorio na moj službeni upit da se očituje o tom slučaju. Objavio ga je na internetu, prije nego sam dobio taj dopis, nije ispravan. To se tako ne radi. A samo obrazloženje me ne zadovoljava jer ne daje odgovor ni na jedno pitanje, prebacuje odgovornost na osobe koje su samo pokazale službeničku revnost dobrog gospodara u zaštiti interesa Hrvatske - kazao je Milanović i dodao da postupci predstečajne nagodbe, zato što su diskrecijski i izvanredni, "lišeni svake sumnje u njihovu regularnost".


"Izbori bitni, ali čiste ruke su bitnije"

- U ovom slučaju za mene politički postoji sumnja. A tada od svakog ministra očekujem da pozove na odgovornost ljude koji su to pripremali. Ne želim spekulirati radi li li se o kaznenom djelu, ali se radi o grešci na štetu državnog proračuna - kazao je Milanović i dodao da je to potvrdila Porezna uprava.

- To je alarm. Kada Porezna uprava, kojoj u ovom slučaju vjerujem, procjeni da nešto vrijedi šest puta manje nego što ju je država uzela pod račun, nešto tu nije normalno - kazao je premijer i podsjetio da se u "Siku radilo o samo duploj razlici u cijeni i zemljištu koje je procijenjeno na sto, a ne 650 kuna po kvadratu".

- Ovdje se radi o političkoj odgovornosti. Na ovakav način se ne može raditi. Povjerenje mora postojati, a ono je ozbiljno narušeno i zahvaljujem ministru Liniću za doprinos u Vladi u kojoj ljudi rade težak posao - kazao je Milanović i dodao da su "izbori bitni, ali čiste ruke su bitnije".  

Je li ministar Linić dao ostavku ili ste ga vi smijenili, vraća li se u Sabor? - Ovo je politička odluka i pitanje njegov smjene je tehničko pitanje. Hoće li Linić otići u Sabor, to je njegova odluka - kazao je Milanović. 

Ministar financija Slavko Linić izašao je iz Banskih dvora u 9.25. Okupljenim novinarima nije želio reći ništa osim što je ljubazno pozdravio s "dobar dan". Nekoliko minuta prije 10 sati u Banske dvore došao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji nije želio reći apsolutno ništa vezano uz smjenu ministra financija, a nije želio reći niti tko će biti novi ministar. Rekao je da će o svemu tome govoriti premijer Milanović na konferenciji za novinare.

Milanović je u jutrošnjem razgovoru tražio od Linića da mu pojasni kako je u sklopu predstečajne nagodbe za Spačvu država priznala procjenu nekretnine koja je za 27 milijuna kuna veća od procjene vinkovačke Porezne uprave.


Linić nije dao odgovor kojim bi Milanović bio zadovoljan

Linić, doznajemo, nije dao odgovor kojim bi Milanović bio zadovoljan pa je vrlo izvjesno da će premijer danas objaviti njegovu smjenu. Linić je, navodno, inzistirao na tome da je sud potvrdio predstečajnu nagodbu pa time i procjenu nekretnine, dok Milanović ističe da je procjena zemljišta koje je Spačva dala državi pod račun za porezni dug od 6 milijuna kuna, na koliko ju je procijenila vinkovačka porezna, potvrđena i od procjenitelja Erste banke.

Navodno je Milanović Liniću stavio pod nos činjenicu da je sisačka županica Marina Lovrić Merzel u pritvoru zato što je Porezna uprava procijenila nekretninu koju je kupovala za Hitnu pomoć na 100 kuna po kvadratu, dok je u Vinkovcima Linić priznao procjenu od 600 kuna po kvadratu.

Izvor iz Vlade tvrdi kako je premijer Liniću dao šansu da objasni situaciju i nastavi raditi svoj posao. Čini se, međutim, da sukob koji traje već dugo, a erumpirao je s aferom Šegon, završava razlazom.

Na Facebook stranici Večernjeg lista napišite podržavate li smjenu ministra Linića. 

Vecernji list 

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi