RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

'Milanović želi stvoriti razdor između Crkve i Sv. Stolice'

Napisano 18.08.2013. 11:51
\'Milanović želi stvoriti razdor između Crkve i Sv. Stolice\'

Crkva je šokirana izjavom premijera Zorana Milanovića da je za njega "Katolička crkva Rim, Rimska crkva i njihovi predstavnici u Hrvatskoj, a to je papinski nuncij" te da "sa svima njima imamo odlične odnose", a što se tiče Katoličke crkve u Hrvatskoj, nju svaki dan predstavlja netko treći, tako da je to teško definirati".

– Vrlo je neobično da predsjednik Vlade Katoličku crkvu svodi na državu Vatikan i na njezine predstavnike. Ne znam je li riječ o nepoznavanju crkvene stvarnosti ili o pokušaju da se stvara razdor između Katoličke crkve u Hrvatskoj i Svete Stolice – komentirao je Milanovićevu izjavu glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić.

Dužni služiti

– Ako bi to bio stvarni, službeni politički stav sadašnje Vlade, onda je to iznimno velik problem jer bi to značilo nepoštovanje biti same Katoličke crkve u Hrvatskoj i Katoličke crkve kao takve. Značilo bi to i nepoštovanje smisla ugovora sa Svetom Stolicom, Ustava i zakona koji reguliraju položaj i ulogu Katoličke crkve u Hrvatskoj. Značilo bi to neuvažavanje činjenice da se 86,32 posto hrvatskih građana slobodno deklariralo kao katolici, kao pripadnici Katoličke crkve u Hrvatskoj i da su oni stvarnost hrvatskoga društva kojemu je Vlada dužna služiti – kaže Miklenić i dodaje da Milanovićeva izjava, zapravo, "otkriva zašto Vlada izbjegava dijalog s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj: potpuno podcjenjuje i omalovažava Crkvu, katoličke vjernike".

– Iz te izjave se vidi da Vlada ne priznaje ni doprinos hrvatskih katolika kulturnom i općem dobru hrvatskoga naroda u prošlosti i sadašnjosti, jer je, očito, zarobljena, zaslijepljena u svojoj ideologiji – kaže Miklenić, naglašavajući da "Katolička crkva u Hrvatskoj spada svakako u hijerarhijski najuređenije ustanove ili zajednice pa je vrlo neobično da predsjednik Vlade ne bi znao tko Crkvu predstavlja".

Zar ni kardinal nije u rangu?

Dodajmo da je to u prvome redu predsjednik HBK, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić (koji se dosad u ime hrvatskog episkopata susretao s predsjednikom države Ivom Josipovićem i čelnicima mnogih javnih ustanova), ali tu su i svi ostali biskupi koji su suvereni u svojim biskupijama.

Dakako, među najviđenijima sam je nadbiskup zagrebački Josip Bozanić, koji je k tome upravo i kardinal Rimske crkve, tj. sasvim u rangu i po mjeri koja odgovara hrvatskom premijeru za izgradnju "odličnih odnosa" s Crkvom u Hrvatskoj.

Koja od kardinala Stepinca, preko Šepera i Kuharića, a sada do Bozanića upravo činjenicom da je Zagreb "sedes cardinalis" potvrđuje važnost i povezanost Crkve u Hrvatskoj s njezinim središtem u Rimu.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi