RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ministar poljoprivrede Hrvatske: Neugodno smo iznenađeni odlukom BiH

Napisano 18.07.2013. 08:31
Ministar poljoprivrede Hrvatske: Neugodno smo iznenađeni odlukom BiH

Neugodno smo iznenađeni odlukom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o zabrani uvoza dijela proizvoda animalnog podrijetla iz neusklađenih objekata u Hrvatskoj, prije svega iz razloga što se pozivaju na pravilnik o uvozu, a ne zakon o veterini koji dozvoljava uvoz i iz takvih objekata", kazao je Jakovina u izjavi za novinare.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas kako su neugodno iznenađeni odlukom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) o zabrani uvoza proizvoda životinjskog podrijetla proizvedenih u nesukladnim objektima u Hrvatskoj, nada se kako će kolege iz BiH još jednom preispitati svoju odluku, a ukoliko bude potrebno Hrvatske će svoje interese zaštititi kroz institucije EU.

"Neugodno smo iznenađeni odlukom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o zabrani uvoza dijela proizvoda animalnog podrijetla iz neusklađenih objekata u Hrvatskoj, prije svega iz razloga što se pozivaju na pravilnik o uvozu, a ne zakon o veterini koji dozvoljava uvoz i iz takvih objekata", kazao je Jakovina u izjavi za novinare. Dodao je kako svi proizvodi iz Hrvatske zadovoljavaju barem minimalno te uvjete.

Naveo je kako od 915 poslovnih objekata za proizvodnju i trženje animalnih proizvoda, 825 ima EU broj i najviše standarde za trženje u EU i trećim zemljama, a preostalih 90 su u fazi prilagodbe i do kraja 2015. će postići te najviše uvjete.

"Nadamo se da će kolege iz BiH još jednom preispitati svoju odluku i vidjeti da je Hrvatska zemlja partner i da smo do sada vrlo aktivno radili na tome da im pomognemo u njihovoj prilagodbi na EU putu. Naše interese ćemo eventualno zaštititi, s obzirom da smo članica EU, kroz institucije EU, govorimo o Europskoj komisiji koja trenutno pregovara o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s BiH", kazao je Jakovina.

Na pitanje koliko je objekata, iz kojih je zabranjen izvoz u BiH, kazao je kako je riječ o 18 manjih objekata, to su manje tvrtke i obrti i minoran je njihov značaj u hrvatskoj vanjskotrgovinskoj razmjeni sa BiH.

Nije želio iznositi imena tvrtki o kojima se radi napominjući kako ne treba licitirati imenima.

Ako znamo da smo 2012. u BiH imali izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od 424 milijuna dolara, onda je to vrlo mali postotak, kazao je te dodao kako nije u pitanju ekonomski ili trgovački značaj koliko političko pitanje.

Dnevno 


Nema komentara

Anketa

Ustavi