RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na udaru BiH više od 30 hrvatskih časnika

Napisano 06.05.2015. 09:34
Ante Gotovina

Tjednik Nacional objavio je imena više od 30 visokih časnika Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane koja se nalaze na “udaru” Tužiteljstva BiH zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina na teritoriju BiH.

Premda je iz Tužiteljstva BiH već nekoliko puta rečeno kako ne raspolaže informacijama o istragama koje bi povezivale visoke časnike HV-a s ratnim zločinima u BiH, Nacional je uvidom u povjerljivu dokumentaciju Vojne sigurnosne obavještajne agencije (VSOA) došao do saznanja protiv kojih se časnika već godinama prikupljaju informacije u nekoliko različitih istraga.

 

Mnoštvo imena

Naime, VSOA je još u studenome 2011. godine uputila povjerljivi dokument kojim informira hrvatski državni vrh da bi se na “udaru” Republike Srpske preko Tužiteljstva BiH mogli naći sljedeći hrvatski časnici: Ante Gotovina, Damir Krstičević, Rahim Ademi, Ljubo Ćesić Rojs, Mile Ćuk, Miljenko Filipović, Imra Agotić, Josip Čuletić, Danijel Borović, Ratko Dragović, Slobodan Matenda, Željko Glasnović, Davor Borac, Antun Luburić, Stanko Sopta, Davor Dodik, Ivo Turalija, Boško Papić, Dario Sušić, Mate Pavlović, Ivan Korade, Ivica Dekalić, Mate Grubaš, Predrag Mandić, Zlatan Mijo Jelić, Petar Berberović – Pepi, Drago Markić, Zvonimir Červenko, Tihomir Blaškić, Vlado Jurčević, Ilija Nakić i Zoran Marelja.

U izvješću koje je potpisao tadašnji ravnatelj VSOA-e Darko Grdić među ostalim stoji i sljedeće: “VSOA je došla do provjerenih i operativno utemeljenih saznanja vezanih za provođenje istraga od Tužiteljstva BiH nad bivšim pripadnicima HV-a i HVO-a koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na prostoru BiH. Operativnim postupanjem kroz predmetnu operaciju VSOA-e je došla do saznanja o provođenju istraga od Centra javne sigurnosti MUP-a RS-a nad bivšim pripadnicima HV-a i HVO-a, koji se dovode u vezu s počinjenjem ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u mjestu Kapljuh, selo Bravsko (općina Bosanski Petrovac) dana 7. kolovoza 1995., a koja su obrađena u “izvješću o otkrivanju kaznenih djela izvršitelja” Centra javne sigurnosti RS-a broj KU-1586/10 od 29. listopada 2010. Predmetno izvješće dostavljeno je Tužiteljstvu BiH u Sarajevu. U izvješću se spominju osobe zapovjedne crte Hrvatske vojske za koje se iznose tvrdnje kako postoji osnovana sumnja da su predmetni za vrijeme provođenja vojno redarstvene operacije Oluja 95. počinili kazneno djelo ratnog zločina na teritoriju općina Glamoč, Grahovo, Drvar, Mrkonjić Grad, Šipovo, Kupres, Ribnik te Jezero u BiH.

Neki od hrvatskih časnika spominju se u oba spisa različitih oznaka koja se tiču različitih područja. Zbivanja na području Glamoča, Grahova i Drvara istraživala su se u predmetu koji nosi oznaku KU-1540/09 od 30. lipnja 2009., dok su se zbivanja na području Mrkonjić Grada, Šipova, Kupresa, Ribnika i Jezera istraživala pod oznakom KU-2204/06 od 27. listopada 2006. U oba spisa se spominju Ante Gotovina, Antun Luburić, Stanko Sopta, Davor Dodik i Mate Pavlović, navodi Nacional.


Nema komentara

Anketa

Ustavi