RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Oluju treba slaviti i FBiH

Napisano 05.08.2011. 09:48

Oluju treba slaviti i FBiH

■ Slavi se u Kninu, u Čavoglavama,u Vukovaru, u svakom kutku lijepe naše, ali i u dijaspori - tamo gdje žive Hrvati
■ Nakon pobjede u Oluji, HV predvođen generalom Gotovinom nastavio je oslobađanje dijelova BiH...

Danas je u Hrvatskoj najveći blagdan – Dan pobjede! Prošlo je punih 16 godina od Oluje, dana kada je najveći dio okupirane Hrvatske oslobođen. Slavi se u Kninu, slavi se u Čavoglavama, slavi se u Vukovaru, slavi se u svakom kutku Lijepe naše, ali slavi se i u dijaspori - tamo gdje žive Hrvati. I to slavlje, kako godine odmiču, iz godine u godinu još je jače i bolje. Oluja Hrvatima, bez obzira gdje oni živjeli - u Hrvatskoj ili inozemstvu, znači neizmjerno puno jer je ona nakon četiri godine teškog rata donijela slobodu, oslobodila najveći dio hrvatskog teritorija i dala nadu da će i ostatak istočne Slavonije biti oslobođen. Ako ne mirnim putem kako je to učinjeno, onda na isti način kao Knin, Gračac, Udbina, Petrinja, Kostajnica i drugi okupirani hrvatski gradovi. Samo narod koji ne drži do sebe ne bi bio ponosan na tako uspješnu i maestralno izvedenu vojnu akciju i pobjedu Hrvatske vojske na kojoj joj zavide i mnogo veće i jače vojne sile.

Prošlo je punih 16 godina otkako je hrvatski barjak ponosno stavljen na Kninsku tvrđavu i tako simbolično označio oslobađanje okupiranih područja. U tih 16 godina Hrvatska se kao
država razvijala i suočavala sa svim svojim problemima. Ipak, došla je na korak do članstva u Europskoj uniji koji joj garantira da više nikada neće biti dio neke balkanske asocijacije. U 16 godina slobode bilo je dosta uspjeha, ali i dosta problema s kojima se suočavaju hrvatski građani, a jedan od najtežih je ta ekonomska kriza iz koje se Hrvatska ne uspijeva tako lako izvući. Prije Oluje Hrvatska je bila u puno goroj i bezizlaznijoj situaciji nego danas kada je suočena s nemoralom nekih političkih struktura i ekonomskom krizom. Ta odlučnost, želja i ustrajnost da se pod svaku cijenu oslobodi okupirana Hrvatska, koji su krasili hrvatski narod i njegovo političko vodstvo prije Oluje, danas je Hrvatskoj jednako potrebno kao i prije 16 godina. Jedino s takvom odlučnošću, željom i ustrajnošću može se zaustaviti i iskorijeniti ta ekonomska kriza koja svakodnevno uzima svoje žrtve.

Rekosmo da je Oluja najveći blagdan Hrvata ma gdje oni živjeli. Bit ćemo toliko slobodni i reći da bi se i u Federaciji BiH Oluja trebala slaviti kao dan pobjede ili pak kao dan kada je okupiranim dijelovima BiH napokon svanuo dan.
Zašto to tvrdimo?
Pa zato jer je hrvatska Oluja pokrenula i oslobođenje okupiranih područja u BiH. Dovoljno je se samo sjetiti kako je izgledala i u kakvom je stanju bila Bosna i Hercegovina prije 16 godina. Bihać i cijela ta regija oko njega bili su na izdisaju. Jednostavno, opkoljeni sa svih strana nisu mogli više izdržati opsadu toga grada i da nije bilo Oluje ili da je koji dan kasnije počela, Bihać bi doživio sudbinu Srebrenice ili, ako je to uopće moguće, goru od nje. Ljudi u Bihaću i njegovu kraju svjesni su toga i uvijek će rado i ponosno reći da nije bilo Oluje i Hrvatske vojske ne znaju kako bi doživjeli slobodu. Oluja nije oslobodila samo Bihać, nego je bila kotač zamašnjak za oslobađanje i drugih bosanskohercegovačkih okupiranih gradova. Nakon Oluje srpska vojska u BiH, kao i ona u Hrvatskoj koja se raspala istog dana kada je zapucalo, bila je u rasulu i s pobjedom u Oluji skinut je mit o nepobjedivoj srpskoj vojsci i u BiH. Svatko tko zna povijesne činjenice neće negirati doprinos Hrvatske i hrvatskog naroda u BiH oslobađanju dijelova Bosne i Hercegovine, a posebice vojnoredarstvene akcije Oluja.

Isto tako valja priznati da Hrvatska vojska uz pomoć HVO-a još puno prije početka Oluje nije oslobodila dijelove područja u Bosni i Hercegovini, koja su štitila leđa takozvanoj Srpskoj Krajini u Hrvatskoj, teško bi se Oluja mogla izvesti tako brzo, jednostavno i bez mnogo žrtava.
Nakon pobjede u Oluji, Hrvatska vojska predvođena generalom Gotovinom nastavila je oslobađanje dijelova Bosne i Hercegovine, došla sve do Banje Luke i prisilila Miloševića i Karadžića da napokon zaustave rat u Bosni i Hercegovini.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi