RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Podignuta optužnica protiv Josipa Boljkovca: Terete ga za likvidacije civila u Dugoj Resi 1945.

Napisano 17.09.2013. 16:04
Podignuta optužnica protiv Josipa Boljkovca: Terete ga za likvidacije civila u Dugoj Resi 1945.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je danas nakon jednoipolgodišnje istrage optužnicu protiv Josipa Boljkovca (93), prvoga ministra unutarnjih poslova u Republici Hrvatskoj.

Optužnica je podignuta protiv Boljkovca zbog sumnji da je kao načelnik kotarske OZNA-e (prethodnica UDBA-e) 1945. u Dugoj Resi naredio likvidacije civila.

Boljkovac je drugi pripadnik Narodnooslobodilačke vosjke Jugoslavije koji je ikada osumnjčen zbog ratnih zločina nakon Drugog svjetskog rata, prenosi Jutarnji.hr.

Prije nekoliko godina zatražena je istraga protiv Sime Dubajića, međutim, Dubajić je umro u Srbiji od starosti bez da mu je optužnica bila uručena.

Boljkovac je prije godinu i pol dana bio uhićen zbog ovih optužbi za ubijanje civila, te je protiv njega bila pokrenuta istraga prema starom zakonu o kaznenom postupku.

Međutim nakon ustavne tužbe njegovog odvjetnika Ante Nobila, Ustavni sud je istragu obustavio ustvrdvši da ona ne može biti pokrenuta po starome ZKP-u. DORH je pokrenuo istragu prema novom zakonu i podignuo optužnicu.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi