RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poplavljena sela bez stanovnika, evakuacija i dalje traje

Napisano 19.05.2014. 09:01
Poplavljena sela bez stanovnika, evakuacija i dalje traje

Poplavljena sela bez stanovnika - to je slika Slavonije koja se bori s najvećim dosad zabilježenim poplavama koje su odnijele i jednu žrtvu. U Rajevu Selu pronađeno je tijelo muškarca, a dvije se osobe smatraju nestalima.

Najteže je stanje u županjskoj Posavini. Evakuirano je ukupno 15 tisuća ljudi iz Račinovaca, Rajeva Sela, Gunje, te velikim dijelom stanovnici Bošnjaka, Vrbanje i Drenovaca. Svi su smješteni u sportske dvorane osnovnih škola u Županji, Gradištu i Cerni te po privatnim kućama. U akciji spašavanja sudjelovale su stotine pripadnika Hrvatske vojske, policije, Gorske službe spašavanja i Crvenoga križa.

Vodostaj Save i dalje je ekstremno visok, sporo opada i teško je procijeniti smirivanje stanja. Voda i dalje nadire, svim je snagama pokušavaju preusmjeriti prema Spačvanskoj šumi. Evakuacija i dalje traje - no s terena kažu kako velike probleme stvaraju mještani koji - ne žele napustiti svoje domove.

Iz slavonskobrodskog naselja Josip Rimac evakuirano je ukupno 715 stanovnika, koji su smješteni u udomiteljske obitelje te obližnje staračke domove i škole te mjesne odbore. Od 715 stanovnika 50 je starih, nemoćnih i invalidnih osoba. Ističe se da su ugroženim građanima osigurani kuhani obrok, hrana i pelene za novorođenčad. Posredstvom Gradskog društva Crvenog križa stigli su pak madraci s posteljinom, koji su raspoređeni u privremene smještajne objekte.

S najvećom poplavom u posljednjih pola stoljeća suočili su se i stanovnici Hrvatske Kostajnice. Pod vodom je uži centar grada, a materijalna šteta je velika. Dobra je vijest da vodostaj Une opada, voda se polako povlači iz ulica i kuća u naseljima između Hrvatske Kostajnice i Dvora. Na sreću - i vodostaj Orljave opada, zbog čijeg je izlijevanja kod Požege domove moralo napustiti 500 osoba, a u Lipiku njih 50.

Hrvatska vlada objavila da će sav novac od PDV-a na telefonske pozive za humanitarne aktivnosti preusmjeriti primateljima donacija. Uz to će - stranke s liste Kukuriku koalicije prekinuti marketinške aktivnosti vezane za EU izbore i promociju kandidata u medijima.

Iznos od 450.000 kuna proslijedit će Fondu za pomoć poplavljenim područjima.

I HDZ je odlučio otkazati svih pet završnih predizbornih skupova, a novac će također biti uplaćen za pomoć stradalim područjima. Raspoloživog dijela planiranog proračuna za završetak kampanje za EU izbore odreći će se i Hrvatski laburisti - Stranka rada.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi