RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Reakcije na zajedničku izjavu o Hrvatima BiH

Napisano 15.01.2011. 00:39
Sabor

Jučerašnju izjavu predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i hrvatske premijerke Jadranke Kosor pozdravili su i podržali brojni uglednici političkog i javnog života hrvatske i desne i lijeve provinijencije. Evo što su u izjavama za Večernji List kazali:

Miroslav Tuđman:

Situacija je danas u BiH prema Hrvatima toliko nepravedna i očito je da moraju ustavno biti konstitutivni pa niti službeni Zagreb, bez obzira na stranačke razlike, ne može pred tom, činjenicom zatvarati oči. Poznato je i da je međunarodna zajednica nezadovoljna stanjem u BiH.

Damir Kajin

O hrvatskoj komponenti valja voditi računa i položaj Hrvata se mora bitno promijeniti, ali ne na štetu cjelovitosti BiH. Hrvati u BiH su dovedeni u marginalan položaj i nije prihvatljivo da predstavnike u saveznim institucijama biraju brojniji narodi. To nije obećavajuće za Hrvate, ali ni za BiH.

Dubravka Šuica

Podržavam sve što su stranke demokratskim putem dobile u Parlamentu i naravno da stojim uz izjavu premijerke i predsjednika. Bez hrvatskoga naroda nema legaliteta vlasti u BiH i zalažem se da se ojača uloga Hrvata i da dva HDZ-a što je moguće više približe svoja stajališta.

Zdravko Tomac

Kao i svi Hrvati, pozdravljam taj zaokret, izjavu i njezin sadržaj. Shvatilo se da bez obrane ravnopravnosti i opstojnosti Hrvata u BiH dolazi u pitanje i sam hrvatski narod i hrvatska država u cjelini. Ono što trenutačno radi Lagumdžija, ja kao bivši SDP-ovac tvrdim, vodi u propast BiH.

Ivan Jarnjak

Ta je izjava krajnje dobro sročena i dobro da je poslana upravo u ovome trenutku. U pitanju je jasna potpora Hrvatima u BiH i jako dobro je što se reagiralo jer to što se događa nije dobro, tj. da drugi narod odlučuje o budućnosti hrvatskoga naroda. To je majorizacija i nije dobro.

Josip Leko

Dobro je da postoji nacionalna politika za nacionalna pitanja. I u Saboru sam nedavno predlagao i tražio da se o takvim pitanjima postigne nacionalni konsenzus, odnosno da o ovim pitanjima neće biti spora ovisno o tome koja će politika u Zagrebu biti na vlasti.

Slaven Letica

Rekao bih da se radi o zaokretu EU-a i američke administracije prema ovom prostoru. Mislim da ovo može biti naznaka da se radi o dobroj vijesti i Hrvati u BiH dobiju suštinsku ravnopravnost u BiH, a loša je da se stvara dekonstrukcija prostora koji bi se 2014. opet balkanizirao.

Igor Zidić

Svakome je jasno da je volja naroda nešto što ne smije biti upitno i, ako postoji hrvatski narod, mora izabrati svoje predstavnike. Osobno sam sretan što su se hrvatske stranke u BiH približile i nakon toga je uslijedila politička akcija iz Zagreba. Ne smije se negirati volja 95 % Hrvata u BiH.

Danijel Srb

Ta je izjava dobrodošla inicijativa i pokazuje interes RH za rješavanje položaja Hrvata i jednakopravnost, što mi kao stranka podupiremo. Ono što predstoji u BiH je formiranje vlasti i traženje najboljih rješenja za Hrvate, koji su zastupani s više opcija.

Dnevnik


Nema komentara

Anketa

Ustavi