RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

RH će sve učiniti da se popravi položaj bh. Hrvata

Napisano 04.08.2011. 11:10

ČOVIĆ - KOSOR

RH će sve učiniti da se popravi položaj bh. Hrvata

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se s premijerkom J. Kosor

Hrvatska će učiniti sve da zaštiti Hrvate u BiH u gospodarskom, političkom i svakom drugom pogledu, zaključeno je na jučerašnjem dvosatnom sastanku između premijerke Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor i predsjednika HDZ-a BiH i supredsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragana Čovića.

Pitanje Hrvata u BiH

Tijekom razgovora provlačilo se političko pitanje Hrvata u BiH, koji su se nakon posljednjih listopadskih izbora našli u nezavidnoj situaciji koja će postati sve gora ako se hitno nešto ne poduzme. Čović je upozorio J. Kosor da su Hrvati u BiH nemoćni u rješavanju ovog pitanja ako nemaju podršku izvana. Hrvati su u BiH bez ikakvog prava, a izborni rezultati nisu bitni, budući da se vlast ne sastavlja sukladno njima, još je jednom ponovljeno na ovom sastanku. Premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor je upoznata s položajem u kojem se nalaze Hrvati u BiH, te je obećala napraviti sve što je u njihovoj moći. Uz ova pitanja, dvoje političkih čelnika razgovaralo je i o Zakonu o dijaspori koji se trenutačno nalazi u saborskoj proceduri u Republici Hrvatskoj.

Zakon o dijaspori

Premijerka Kosor je tako obećala kako se ovim zakonom o dijaspori, odnosno zakonom koji se odnosi na odnos Republike Hrvatske prema Hrvatima izvan njenih granica neće naštetiti Hrvatima u BiH, nego da će se, baš naprotiv, istim oni pokušati zaštititi. Uz politička pitanja, također su se dotaknuli i gospodarskog jačanja obje zemlje. Naime, ove dvije zemlje se godinama oslanjaju jedna na drugu kada je u pitanju gospodarstvo, a i ulaganja Hrvatske u BiH će biti nastavljena i u sljedećem razdoblju.

| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi